Може да говорим за професия българин отново, каза пред БНР

...
Може да говорим за професия българин отново, каза пред БНР
Коментари Харесай

Петя Кертикова: Хората искат с душата си да правят нещо тук, на родна земя

" Може да приказваме за специалност българин още веднъж ", сподели пред БНР телевизионният публицист Петя Кертикова, създател на книгата " Завърналите се ".
Книгата показва 21 истории на наши сънародници, създали противоположен завой към родината.

" И аз съм от тима на завърналите се . Учих, работих там ", показа в предаването " Преди всички " Кертикова, която има насъбран опит в живота зад граница в Съединени американски щати.

" Заминават без нищо тези наши сънародници, съумяват на открито, само че вземат решение да се приберат още веднъж в родината си, да не мрънкат, да дерзаят всеки ден , с цел да трансформират. "

" Много от тях виждат, че на открито също не е елементарно, че парите не порастват по дърветата. Много от тях вземат решение да работят за нашата стопанска система ", добави Петя Кертикова.

Според нея е доста значимо на прибиращите се от чужбина да не се гледа като на " луди хора " .

Преди пет години Петя Кертикова е стартирала своя журналистическа  поредица по тематиката с гайдар от Русе, който се прибрал от Дания и отишъл в Смолян.

" Стойко си е там, свири на гайда, възпламенява други българи по този вълшебен инструмент, работи и като IT експерт. Хората желаят с душата си да вършат нещо тук, на родна земя . "

Една от историите в " Завърналите се " е за семейство от Колорадо, избрало софийското село Чавдар, посочи Петя Кертикова.

" Работил е в огромна компания за бира, в този момент имат пекарна. Друга жена се прибира от Лас Вегас, сменя онази необятна пустиня. Вили се споделя, от Чирпан. Тя прави обувки, рисува обувки, пана, дънки. Тя споделя – Петя, омръзна ми да ми дрънчат камиони по автомагистралата, друго си е отчето да ми бие камбаната всяка заран . В родното градче се прибира след близо 30 години в Щатите. "

Официалната премиера на книгата ще бъде на 28 април , след Великден, в Литературен клуб " Перото " от 18.30 часа.

Цялото изявление слушайте в звуковия файл. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР