Може би ви е трудно да поддържате здравословен хранителен режим

...
Може би ви е трудно да поддържате здравословен хранителен режим
Коментари Харесай

Диета при болестта на Крон

Може би ви е мъчно да поддържате здравословен хранителен режим на фона на забързаното всекидневие и метод на живот. И въпреки всичко, признаците при болест на Крон ще ви накарат съществено да преосмислите питателните си привички и да разработите диета, богата на някои значими хранителни субстанции. Ако се храните вярно и избягвате храни, изострящи признаците на заболяването на Крон, можете да поемете дейна роля в ръководството на положението си, както и в поддържането на оптимално тегло и изцяло здраве.

Правилната диета е нужна на всеки за положително здраве. Болестта на Крон може да докара до понижен вкус, неприятно асимилиране на витамините и минералите, диария и други Въпреки че не съществуват съответни храни и диети, предпазващи или лекуващи от Болестта на Крон, вярното хранене е основна част от здравното лекуване.

По-голямата част от храносмилането се прави в тънките вътрешности, които се намират тъкмо под стомаха. Храната се разгражда, всмуква се през стените на червата и се придвижва към останалите елементи на тялото посредством кръвта. При заболяването на Крон тънките вътрешности се възпаляват. Този развой понижава способността им в тях да се разгражда храната. Неабсорбираните хранителни субстанции минават в дебелото черво и се изхвърлят от организма. Това е една от аргументите болните от заболяването на Крон постоянно да се усещат изтощени, заради липса на значими микроелементи. Възпалението може да повлияе и на абсорбцията на вода, което постоянно води до диария и дехидратация.

При заболяването на Крон диетата ви би трябвало да бъде богата на протеини и витамини, най-много витамините A, C, B-12 и фолиева киселина. Добавете и храни, съдържащи калций, калий и желязо. За да се уверите, че си набавяте всички нужни хранителни субстанции, диетата ви би трябвало да включва многообразие от четирите съществени групи - месо и месни заместители, млечни артикули, зърнени храни, плодове и зеленчуци. Пикантните и богатите на фибри храни могат да доведат до лек дискомфорт в региона на корема. Ограничете и алкохола, който може да докара до увеличение на признаците на заболяването. Говорете с вашия гастроентеролог или диетолог за развиването на здравословна диета, подобаваща при заболяването на Крон.

 Диета при заболяването на Крон

Ето някои храни, които е целесъобразно да включите в диетата си - черен дроб, яйца, млечни артикули, тъмнозелени листни зеленчуци (спанак, грах), богати на витамин С плодове - цитрусови плодове, банани, ягоди. Фолиева киселина можете да си набавите от черния дроб, цвеклото, царевицата, бобовите растения, зелените листни зеленчуци и други Консумирайте риба, алено месо, домашни птици, с цел да осигурите нужните ресурси от желязо и витамин В-12.

Яжте постоянно. Болестта на Крон може да докара до загуба на апетита и по-лоша всмукване (усвояване) на питателните субстанции, по тази причина би трябвало да приемате огромни количества витамини, протеини и калории.

Не се отдавайте на желанието си да опитате от обичаните си лютиви храни. Те единствено ще влошат признаците и дискомфорта.

Не пийте или най-малко ограничете алкохола. Той изостря признаците на заболяването. Ограничете най-много коктейлите, виното и бирата.

Имайте поради, че диетата няма да излекува заболяването, нито ще предотврати развиването на такава. Изборът на храна може да утежни или да облекчи признаците, по тази причина е за ваше положително да спазвате избран хранителен режим, с който ще се чувствате добре през целия ден, без значение от наличието на заболяването.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР