Може би, по-важно от приемането на един закон е неговото

...
Може би, по-важно от приемането на един закон е неговото
Коментари Харесай

Корнелия Нинова: Промяната ви няма да спре домашното насилие – тя е несправедлива към жертвите, неприложима и отваря вратата към корупция

„ Може би, по-важно от приемането на един закон е неговото приложение. Защото, колкото и положителни текстове да приемем, в случай че те не се ползват – няма смисъл. Оценяваме това, което вършиме сега като един неправдив, неупотребим и корупционен текст “. Това съобщи водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова по време на дебата за измененията в Закона за отбрана от домашното принуждение през днешния ден.
„ Това, което оферирате е незаслужено – тъй като човек, потърпевш от домашно принуждение до 59-я ден не може да бъде предпазен от този закон. Това е незаслужено по отношение на него, тъй като този, който е набит след 60-я ден - може да бъде предпазен от закона “, уточни Корнелия Нинова.
На последващо място тя акцентира, че предлаганата смяна е неприложима, чисто юридически от доказателствена позиция. „ Обърнете се към експерти, с цел да разберете, че по този начин, както сте го написали като „ интимна връзка “ -  няма по какъв начин да бъде потвърдено. А когато не е потвърдено като „ интимна връзка “, жертвата не може да получи отбрана в следствие от домашно принуждение от интимна връзка. Абсолютно безсмислено. Мъртъв и неупотребим текст “, уточни водачът на социалистите и добави:
„ Как ще се потвърждава? Да, има разказани начини по какъв начин става това. Но ми е доста забавно какъв запис ще бъде приет за годно доказателствено средство в съда? Може би, преди срещата отиваш при съдията, искаш позволение да снимаш, с цел да може по-късно то да бъде доказателство в съда. Абсурдни нелепости сте сътворили “, реагира Корнелия Нинова.
Тя обаче беше безапелационна, че по-опасно е третото: „ Този текст е корупционен, тъй като постоянно когато има текст, който дава независимост на пояснение  - той е отворена врата към подкупи, към полагане на чадъри върху нарушители, към  злоупотреба с власт от недобросъвестни чиновници на Министерство на вътрешните работи, прокурори и съдии. Защото всеки оттук насетне ще може да си го ползва и пояснява, както си желае. За един това ще бъде съображение на насилника въобще да не му бъде взимана мярка, за различен – въобще да не се занимава с това дело, тъй като няма ли потвърдена интимна връзка, няма и закононарушение „ домашно принуждение “, уточни Нинова.
Тя беше безапелационна, че препоръчаната смяна е „ нищо работа - несправедлива по отношение на едните жертви на принуждение и другите, според от това дали е пребита дамата на 59-я ден или на 60-я, откогато е почнала връзката, което няма метод да се потвърди по кое време е почнала. „ Неприложима от доказателствена позиция, мъртъв текст - единствено и единствено да приказвате, че сте решили въпроса с домашното принуждение. И на трето място– отваряте вратата за голяма корупция, свободно тълкувание на текста и приложението му съгласно това кой какви връзки ще откри в Министерство на вътрешните работи, прокуратура и съд. Забравете правилото, че законът би трябвало да се отнася еднообразно към всички. Оттук нататък – от това, което сте написали - освен няма да спрете домашното принуждение, вие ще отворите вратата към още повече домашно принуждение, към липса на доказателствена тежест и към корупция “, съобщи Корнелия Нинова.
Лидерът на социалистите съобщи, че Българска социалистическа партия ще се включи в тъжба до Конституционния съд – освен по формата, само че и по наличието на този закон.
 
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР