Може би ние не сме били съвсем точни, когато сме

...
Може би ние не сме били съвсем точни, когато сме
Коментари Харесай

Фокусирали сме се върху три основни национални цели, обявиха масоните в България

Може би ние не сме били напълно точни, когато сме търсили организационно единение на цялото масонство в България. Може би сме изгубили това, което е трябвало да ни сплотява. А то е националната идея, а не организационната конструкция.

Това сподели на конференция Великият занаятчия на Великата ложа на старите свободни и признати зидари в България Пламен Матеев, представен от Българска телеграфна агенция. Пресконференцията с присъединяване на Стари велики майстори беше във връзка 20 години Велика ложа на старите свободни и признати зидари в България. Затова и в този момент ние сме поели тежкия кръст да слагаме пред всички тези, които вземат участие в сходни структури, национални цели и да търсим обединяване към тях. Направили сме съответните съвещания с други страни и сме се фокусирали върху три съществени национални цели, които считаме, че са жизненоважни, уточни Пламен Матеев. Това е връщането на цивилизационния разговор в обществото - извънредно сложна задача, само че в доста страни тя е изиграла своята позитивна роля в доста сериозни моменти. Втората национална цел, която сме си сложили, и към която търсим обединяване на всички, е образованието и битката с експанзията, престъпните прояви в ранното създаване на членовете на обществото ни. Третото е нашият опит, или опитът на всички тези други структури и организации в целия свят, да подкрепяме обществото тогава, когато се случат непредвидени бедствия, уточни Великият занаятчия на Великата ложа на старите свободни и признати зидари в България.

Онова, което ни обединяваше, беше желанието в България да се сътвори фактически същинско и прието масонство, уточни Румен Ралчев - Стар популярен занаятчия на Великата ложа на старите свободни и признати зидари в България. На 20 септември 1997 година в Горна баня беше импортирана светлина - признанието на Великата ложа на старите свободни и признати зидари в България, сподели Ралчев. Един от главните цели като националноотговорна Велика ложа е работата по основаването на единно масонско пространство, единство на братята, с цел да може да бъдем по-силни и по-задружни в делата си, означи той. Румен Ралчев акцентира, че полезността и желанието за помощ на обществото са значими за масоните.

Масонството в България съществува повече от 200 години. Непосредствено след Освобождението на България през 1879 година се основават алегорични ложи, а през 1917 година е основана първата Велика ложа в България, уточни на конференцията Никола Александров - Стар популярен занаятчия на Великата ложа на старите свободни и признати зидари. Тоталитарните страни не желаят да съществува и не разрешават масонството. В България то беше неразрешено и не съществуваше от 1940 до 1992 година, уточни Александров. През 1997 година беше публично възобновено, означи той. Фактът, че през днешния ден даваме конференция обществено и намерено, и приказваме по проблемите на масонството, демонстрира, че сега в България има народна власт. Масонството съществува единствено там, където има народна власт, уточни Никола Александров.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР