Мохамед Сулиман, старши изследовател на дезинформацията в Гражданската AI лаборатория

...
Мохамед Сулиман, старши изследовател на дезинформацията в Гражданската AI лаборатория
Коментари Харесай

Как да бъде разбит пазарът на дезинформация

Мохамед Сулиман, старши откривател на дезинформацията в Гражданската AI лаборатория на Североизточния университет, в коментар зa ProjectSyndicate.
След като Русия нахлу в Украйна, някои млади американци сътвориха подправени профили в Instagram, в които споделяха видеоклипове и фотоси за разгръщащите се събития. Преструвайки се на публицисти на място, те привлякоха трафика на милиони почитатели и завоюваха от рекламите на страниците си, преди профилите да бъдат свалени. Това не беше изолиран инцидент; опциите за монетизация на подвеждащите вести са в основата на голям пазар за подправени вести.

Експлозивният растеж на подправените вести е една от най-значимите последствия от разрастването на интернета. Докато основателите им имат разнообразни претекстове - от политически цели до ирония - икономическият фактор не може да бъде подценен. Според изследване от 2020 година на Глобалния показател на дезинформацията (GDI), европейските уеб сайтове за подправени вести печелят повече от 76 милиона $ годишно.

Изфабрикуваното онлайн наличие се монетизира посредством комплицирана децентрализирана мрежа, която участници, вариращи от огромни софтуерни компании до дребни основатели на наличие в TikTok. За да разберем по какъв начин работи системата, дано разгледаме образец от президентските избори в Съединени американски щати през 2016 година В месеците преди изборите младежи в македонското село Велес създадоха подправени вести, популяризиращи тематиките и позициите на акцията на Доналд Тръмп. Те смесваха дезинформацията с действителни вести, с цел да убедят читателите в истинността на техните истории. След това разгласиха публикациите си в десни портали и генерираха трафик за тях в обществените медии. С повишаването на трафика подправените истории получаваха положително рекламно позициониране от огромните софтуерни компании и по този начин генерираха доходи.
Реклама
Свързвайки рекламното позициониране с трафика, компании като Twitter, Фейсбук и Гугъл се трансформират в медиатори за пазара на подправени вести. Но те са единствено част от по-голяма система. Компаниите за рекламни технологии са виновни за средата, която финансира подправени вести.

В изследване от 2019 година за промишлеността за рекламни технологии в Съединени американски щати откривателите стигат до заключението, че екосистемата на онлайн рекламата предизвиква популяризирането на подправени вести посредством потреблението на медиатори. Рекламодателите рядко знаят къде се появяват рекламите им, тъй че огромни компании като софтуерни компании, самолетни компании и ритейл тътрговци индиректно финансират уеб страници с подправени вести . А децентрализираният темперамент на пазара значи, че тези марки не са изправени пред никакви последици, в случай че рекламите им се демонстрират на уеб сайтове, които популяризират дезинформация.

Фирмите за PR и маркетинг също играят роля в разширението на пазара, като оферират пари на известни персони, с цел да популяризират подправени вести. През последните две години маркетинговите организации търсеха основатели от YouTube и други авторитетни лица в обществените мрежи, с цел да популяризират дезинформация за COVID-19, изключително измежду младежите.

Адблокърите могат да понижат резултата от подправените вести, като лимитират броя на хората, които виждат рекламите за дадена подправена вест. Но възходящото потребление на адблокъри също вреди на законните новинарски уеб страници, които разчитат на реклама за приходите си.
Реклама
Голяма част от пазара на подправени вести оперира зад кулисите, тъй че общият му размер не е прочут сигурно. Анализ на NewsGuard и Comscore пресмята, че издателите на дезинформация печелят 2,6 милиарда $ годишно от огромни марки посредством рекламни компании , а GDI пресмята, че уебсайтовете за дезинформация са донесли 250 милиона $ доходи от реклама през 2019 година

Най-лесният метод за битка с разпространяването на подправени вести е да им се попречи да генерират доходи . Revcontent, международен водач в онлайн маркетинга на наличие, разгласи, че ще демонетизира наличие, оценено като погрешно от най-малко две интернационалните организации за инспекция на обстоятелствата. Този тип противопоставяне ще има по-значително влияние, в случай че бъде възприето от огромните софтуерни компании.

Разкриването на мрежите, които поддържат този пазар, е различен метод за справяне с казуса. Групата за наблюдаване Check My Ads е пионер в този метод. По-рано тази година проучвания от Check My Ads накараха Гугъл да отстрани някои профили от своята платформа AdSense, които разпространяваха дезинформация за COVID-19. Свободно налична база данни за следене на източниците на финансиране би била значим инструмент в битката против пазара на дезинформация.

Силен мотив е, че държавните управления би трябвало да таксуват платформите с налози върху приходите, които генерират от подправени вести. Но подобен проект би бил сложен за осъществяване без безапелационна формулировка на спадащото под нея наличие. А раздел 230 от Гражданския кодекс на Съединени американски щати, който пази онлайн платформите от отговорността за наличие, оповестено в тях от трети страни, в допълнение усложнява задачата за контролиране на разпространяването на подправени вести.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Войната в Украйна 2 Енергетика 3 Строителство и парцели 1 Войната в Украйна 2 Енергетика 3 Право 1 Войната в Украйна 2 Коментари и разбори 3 Свят Реклама
Пазарът на подправени вести зависи от обмена на онлайн внимание против пари. Една ефикасна тактика за битка с него би трябвало да нулира това уравнение. Докато държавните управления измислят правни ограничения, с цел да държат основателите на наличие и търговците виновни за разпространяването на подправени вести, потребителите също би трябвало да поемат отговорност за ролята си в разпространяването на дезинформация. Най-добрият метод да накарате ръководените от пазара компании и авторитетни лица да бъдат по-ангажирани със наличието, което разпространяват, е да спрете да купувате това, което продават.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Коментари и анализи
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР