Мохамед Халаф окачестви посещението на Министър председателя Бойко Борисов и

...
Мохамед Халаф окачестви посещението на Министър председателя Бойко Борисов и
Коментари Харесай

Мохамед Халаф - журналист: Визитата на Бойко Борисов в Саудитска Арабия е историческа

Мохамед Халаф окачестви визитата на Министър ръководителя Бойко Борисов и българската делегация на високо ниво в Саудитска Арабия като историческо.

Според журналиста българският министър председател и външното ни министерство са избрали основен миг за визитата, посочи той пред Българска национална телевизия. " Точно в този момент, когато в Саудитска Арабия има доста радикални промени във външния и вътрешния курс на страната ". Тенденциите там са към разкъсване със предишното и завършек на уахабизма, уточни Халаф.

Боян Чуков - специалист по национална сигурност и геополитика, обаче откри една позитивна страна и една заплаха. " Добрата е, че по принцип, развиването на двустранните връзки с коя да е страна и изключително такава основна, каквато е Саудитска Арабия, е единствено в интерес на България...

Ключова фигура в това посещаване е Симеон Втори, тъй като аз познавам малко по-добре някои от механизмите във връзка с Саудитска Арабия и това, в действителност, е индивидът, който оказа помощ на България, на премиера в тази ситуация, да реализира тази аудиенция. "

Според анализатора сега се основава коалиция Съединени американски щати - Израел - Саудитска Арабия против Иран и напрежението в Близкия изток още веднъж пораства. Някои наблюдаващи, по думите му виждат в това рисков съюз. Затова България би трябвало да внимава по какъв начин развива двустранните връзки с Рияд, тъй като от другата страна стои Турция, която е наш комшия, Иран, Ирак и Русия.

Чуков също означи измененията в саудитското кралство, резултат от осъществения там прелом. По думите му, принцът - престолонаследник, под апела за битка с корупцията, е отстранил всички свои съперници като ги е вкарал в пандиза.

" Но пандизът се оказа хотел " Риц " и с цел да бъдат освободени, той изиска две трети от активите им да бъдат върнати на страната и по този начин той събра от порядъка на 800 милиарда $ ", сподели Чуков./faktor.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР