Могат ли българите да си позволят елементарни удобства в бита

...
Могат ли българите да си позволят елементарни удобства в бита
Коментари Харесай

Какви удобства си позволяват българите? 15% от жилищата нямат пералня, 82% мият чинии на ръка

Могат ли българите да си разрешат обикновени улеснения в бита и какъв брой от тях употребяват ледник, пералня и имат интернет? На тези въпроси дава отговор данните от поделение Жилищен фонд, събрани по време на Националното броене от 2021г..
Прочетете още
Както TrafficNews към този момент писа, в Пловдив и региона се намират най-населените жилища. Домовете са 356 810 и са населявани от приблизително 2,8 души, което най-високият коефициент за страната. Повече за домовете в Пловдивско вижте в следния материал:

Какво се случва обаче, когато надникнем през входните порти на българите?

Голяма част от населявани жилища в страната разполагат с бяла техника, нужна за застраховане на домашен потребности. 92 на 100 имат ледник и фризер, а  84.7% перат с автоматизирана пералня. Следващият най-широко употребен апарат е бойлерът, с който разполагат 73,6% от населяваните жилища. 82 на 100 от семействата в тези жилища към момента мият на ръка, а едвам 14% разчитат на сушилня за прането си.

Едва 6 на 100 от жилищата са снабдени с „ умни “ технологии, или общо 152 565. Те разполагат с разнообразни смарт устройства, които да автоматизират действия в семейството. В градовете такива устройства имат 7.2% от населяваните жилища, а в селата - 2.1%.



Обитателите на 50% от жилищата в страна разполагат с автомобил , без значение дали лека кола, джип, миниван, микробус или други. На този декор, едвам 21,7 на 100 имат гаражни пространства за тях.

За страдание 20 034 от населяваните домове в България нямат нито едни от изброените улеснения. Техните жители не разполагат даже кухненски електроуреди като ледник и печка.

Връзката в останалия свят

С телефон или компютър разполагат един огромен % от българските домове. Настолен компютър или преносим компютър имат 46 на 100 от участвалите в Националното броене.

По данни на Национален статистически институт 67.7% от населяваните жилища семействата употребяват мобилен телефон, а домакински телефон имат  - 10.1%. Фиксиран достъп до интернет има в 50.9% от населяваните жилища, а мобилен достъп до интернет - в 52.2%. Все повече семейства залагат на кабелна телевизия – 55.6%, до момента в който със спътник са –  22.5%.

30 020 жилища нямат нито телевизия, нито интернет, както и не разполагат с мобилен или стационарен телефон. В процентно отношение това са 1,2 на 100 от участвалите в Националното броене през 2021г..



Жилищата в градовете са по-модерно оборудвани, в сравнение с тези в селата.

По-съществени разлики сред жилища в градовете и селата се следи във връзка с съществуването на някои предмети и устройства за дълготрайна приложимост, сочат заключенията на Национален статистически институт.

-с мобилни устройства разполагат: 68.2% - в градовете и 50.5% - в селата;

- с компютър и преносим компютър разполагат: 53.2% - в градовете и 25.4% - в селата;

- с климатик разполагат: 49.9% - в градовете и 21.8% - в селата;  

- със съдомиялна машина: 21.0% - в градовете и 9.1% - в селата;

- със сушилня разполагат: 16.4% - в градовете и 6.9% - в селата.

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР