Могъщата Адани Груп е обвинена в манипулиране на акции, счетоводни

...
Могъщата Адани Груп е обвинена в манипулиране на акции, счетоводни
Коментари Харесай

Най-голямата измама в корпоративната история или как индийски милиардер е на път да изгуби богатството си

Могъщата Адани Груп е упрекната в манипулиране на акции, счетоводни измами и пране на пари

Най-богатият индиец към този момент не е толкоз богат. Един недружелюбен финансов разбор в несъответствуващ миг се оказа задоволителен, с цел да изтрие над 22 милиарда $ от персоналното положение на Гаутам Адани, чийто голям конгломерат от компании бе упрекнат в осъществяване на " най-голямата машинация в корпоративната история ".

Резултатът от обвиняванията се оказа цялостна злополука за могъщата Adani Group при отваряне на пазарите в понеделник и аргументи следващ срив на акциите на групата компании, които изгубиха общо над 65 милиарда $ от своята стойност от 24 януари насам.

Причината за всичко това е обстоен отчет на компанията за капиталови разбори Hindenburg Research, оповестен предходната седмица. В него конгломератът на Адани е упрекнат в " безочливо манипулиране на акции ", " счетоводни измами " и " пране на пари ".

Споменава се също по този начин и порочната процедура за съзнателно натоварване с задължения на свързани компании, което слага цялата група в несигурна финансова обстановка.

Изследването е резултат от две години работа и излиза на бял свят в изключително внимателен миг за милиардерът и фирмите му - единствено 48 часа, преди да бъде стартирана огромна акция за набиране на капитали от фондовия пазар.

В петък главната компания от групата - Adani Enterprise - започва най-голямото обществено вторично предложение на акции в историята на Индия, с цел да събере капитал от 2,5 милиарда $ за финансиране на разноски и погашение на задължения.

Разбира се, управлението на индийския колос отхвърли обвиняванията, които разказа като " злонамерена композиция от селективна дезинформация, остарели, неоснователни и дискредитирани изказвания ", и упрекна Hindenburg в опит за съсипване на имиджа им, тъкмо преди огромното стартиране на акции на пазара.

" Това не е просто неоправдана офанзива против която и да е компания, а целенасочена и пресметната офанзива против Индия, независимостта, целостта и качеството на нашите институции, както и историята на растежа и упоритостта на страната ", се споделя в отговора на Adani Group в документ от 413 страници.

Според тях анализът на Hindenburg, която е профилирана в търговията на къси акции, е цялостен с клевети, показани като факт, за да се заличи цената на акциите и вложителите да стартират да продават.

Обикновено компании като Hindenburg употребяват разнообразни финансови принадлежности, с цел да печелят от падащите цени на акциите в фирмите, към които са се насочили, и за които считат, че са мощно надценени или употребяват неприятни и лъжливи бизнес практики.

" Нетният резултат е, че обществените вложители губят, а Hindenburg взима големи облаги ", написа в документа на Adani. " Шокирани сме, че отчетът е оповестен без какъвто и да е опит за връзка с нас и инспекция на фактологията ".

В края на предходната година групата съставлява вторият максимален индийски конгломерат, чиято пазарна капитализация е над 280 милиарда $. Създаден е през 80-те от Гаутам Адани, чието личнои положение сега e оценено от Forbes на 88 милиарда $. Това трансформира предприемача в най-богатия индиец и един от най-богатите хора в света.

До предходната седмица той бе считан за третият най-заможен човек в света, само че след последните събития, към този момент се намира на осмо място.

Компанията му има необятно портфолио от действия в региона на минната промишленост, ръководството на пристанища и летища, енергетиката (най-вече възобновимата сила и естествения газ), както и строителството.

Конгломератът на Адани има най-големите оператори на частно пристанище и частно летище в Индия, както и голяма въглищна мина в Куинсланд, Австралия.

Според данни на The Washington Post над 60% от приходите на групата компании идват от минната промишленост.

Именно тук идва и огромна част от офанзивата на Hindenburg. Американските анализатори цитират няколко големи финансови транзакции на стойност стотици милиони, свързани с активността на Adani в Австралия.

Там конгломератът ръководи въглищната мина " Кармайкъл " в щата Куинсланд, която през последните няколко години става обект на няколко огромни правосъдни каузи и на рецензии поради въздействието си върху околната среда и локалните общности.

Според Hindenburg индийският колос прави неразбираеми финансови транзакции със свързани компании, с цел да прикрива от вложителите си обезценки на активите си. Това води до задлъжняване и финансова неустойчивост в дълготраен проект.

За Adani всички сходни обвинявания са остарели и " избрани като погрешни по правосъден път ". Това включва и случай за хипотетичното присъединяване на изпълнителния шеф на австралийското поделение на Adani в машинация с диаманти.

Целият отчет на Hindenburg провокира и реакция в самата Австралия, където сега тече публичен спор дали би трябвало да бъде разрешено на индийския конгломерат да продължава работата си в страната.

Дебат, който при всички положения няма да повлияе добре върху доверието на вложителите.

Въпреки това управлението на компанията демонстрира убеденост в триумфа на общественото предложение на акции. До момента са събрани към 20% от средствата, нужни за сполучлива продажба.

По-голямата част от тях до момента идват от държавния капиталов фонд на Обединените арабски емирства, а различен фонд от Абу Даби разгласи в понеделник, че ще влага още 400 милиона $.

Нищо обаче не е несъмнено, защото търсенето на дребно е извънредно едва поради отчета на Hindenburg.

Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР