Моето изказване е насочено към г-н Ананиев и доста нескопосаните

...
Моето изказване е насочено към г-н Ананиев и доста нескопосаните
Коментари Харесай

ПОЗОР! Асен Василев взриви от трибуната българското население: Да го духат бедните!

Моето изявление е ориентирано към господин Ананиев и много нескопосаните претекстове за вота на съмнение. Колеги, трябваше да изберете друго направление, не икономическата политика. Това сподели в Народното събрание вицепремиерът Асен Василев по време на дебатите за избор на съмнение на държавното управление.

Той цитира претекстовете, посочени по-рано от Кирил Ананиев от ГЕРБ, „ политика на висок недостиг, напредък на вноса и фискалния запас е на сериозния най-малко “.

По думите на Василев, дефицитът ни е един от най-ниските в Европейски Съюз тази година.

Относно растежа на вноса той уточни, при внасянето на петрол и газ няма по какъв начин той да не пораства. „ Износът пораства много. Даже когато махнем резултата на инфлацията, пораства с 20%. Расте в безусловно всички стокови групи “, съобщи финансовият министър.

„ Той не пораства поради вашата опорка – износа на оръжие, а пораства в безусловно всички сфери на стопанската система “, разясни той.

Василев сподели още, че дългът бил понижен. „ Ако дългът който имаме все още е заробващ, значи вие сте заробили страната. Но той не е заробващ, тъй като България продължава да има третия най-нисък дълг към Брутният вътрешен продукт в Европейски Съюз – 25% при минимално изискуемо изискване по Маастрихтските критерии “.

По думите му, когато държавното управление е пристигнало, 1,5 млн. пенсионери са били под линията на беднотия. „ Сега към този момент не са “, отсече той.

Василев цитира и новата оценка на организация „ Фич “ за кредитния рейтинг на България, която излезе преди дни. „ Никой не е обезпокоен нито от недостига, нито от дълга “, уточни той. След това се похвали и с позитивно изявление на немския финансов министър.

„ Нашият проект за резистентност беше признат и в нашия проект за резистентност ние успяхме да запазим въглищната си промишленост и не минахме на газ. Затова сътрудниците го одобриха и се учат от нас. Ако би трябвало да заробим 1,2 милиарда за газова централа, в този момент щяхме да се чудим от кое място да вземам газ за тази централа и нямаше да успеем да удържим цената ба електрическата енергия нито за бита, нито за бизнеса “, изясни Василев.

„ Мога да ви подсигурявам, че Европейска комисия няма да стартира процедура по свръхдефицит против 27-те държави-членки. Това е казано ясно, тъй че спрете да спекулирате и с тази тема“, прикани той.

„Инвестициите са се качили над 3 пъти и половина по отношение на предходната година, съгласно Българска народна банка. Инвестициите са се качили и по отношение на 2020 с веднъж и половина“, продължи Василев по идната част от претекстовете, които той назова „опрони точки“.

По думите му, държавното управление е съумяло да се оправи с дефицита на газ, на зърно и с преодоляването на инфлацията, „за да не стане като Естония, Латвия и Литва“. Той съобщи, че инфлацията в България е едвам 3,5% над междинната за Европа.

„Знам че е политически комфортно да се приказват глупости“, сподели Василев и добави, че не чува предложение за преодоляване на рецесията, а „популистки лозунги и икономическа философия, която, в случай че мога с едно изречение да го обобщя, е: „Да го духат бедните“. Това е вашата икономическа философия. Извинявам се за грубия език“.

„Такава икономическа политика това държавно управление няма да води. Вие я водихте в последните 12 години и по този начин постигнахме най-голямата разлика сред богати и небогати в Европа“, увеличи звук вицепремиерът.

Заради това ръководителят на Народното събрание Мирослав Иванов го смъмри. „Моля ви да не се повтаря в залата“, прикани той.

Това обаче предизвика депутата от „ Възраждане “ Цончо Ганев да вземе думата и да нападне остро изрече, който съпредседателят на „ Продължаваме промяната “ (ПП) си разреши.

„ Г-н ръководител, открихте днешното съвещание със опасност, че ще гоните депутати – най-много от опозицията… Казахте, че ще гоните поради цинизми.

Ако аз от тази естрада кажа „ Да го бухат бедните “ ще си обърнете езика и на момента ще ме изгоните.

Но това нещо, което се случва сега – министъра на финансите да приказва с цинизми към други, които са в тази зала и към народа, който е на открито, е недопустимо.

Ако някой от опозицията си бе разрешил подобен език, то ръководещите щяха да го линчуват “, съобщи Ганев.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР