Модните марки произвеждат свръхпроизводство, за да отговорят на изискванията на

...
Модните марки произвеждат свръхпроизводство, за да отговорят на изискванията на
Коментари Харесай

Модните марки затрупват планетата с отпадъци

Модните марки създават свръхпроизводство, с цел да отговорят на условията на актуалните трендове, а страните от Западна Африка се давят под тежестта на отпадъците, изпращани до крайбрежията им всяка седмица, оповестява Би Би Си.

В репортаж от Гана излиза наяве в какво се трансформира тази африканска страна от контакта си със западната мода.

Всяка заран на пазара Кантаманто се развихря същинска борба – търговци на артикули втора ръка се надпреварват кой ще вземе най-хубавото. Една жена изяснява, че в сряда изобщо не се появявали хубави облекла. През последните години търговците изпитват компликации, тъй като никой не желае да купува облекла с неприятно качество от бързата мода. Продавачка изяснява, че стоките, които идват в този момент, „ в действителност отрицателно въздействат на бизнеса “.

Търговците в Западна Африка разчитат на дарени или рециклирани облекла, идващи от Европа, Америка и Китай.

Всяка седмица в Гана идват 15 милиона употребявани облекла. Става дума за продукти от така наречен бърза мода, т.е. прекопирване на модели от висшата мода, само че създавани от нискокачествени материи.

„ Виждате ли, няма нищо положително. Независимо защо става дума, постоянно има отпадъци в денковете “, споделя пред камера един търговец.

В доста случаи идващите облекла се разпадат или идват развалени и не могат да бъдат продадени. И нежеланите по целия свят „ фешън уникати “ свършват върху планини от отпадък в африканските страни. Гана безусловно е залята от такива „ фешън “ сметища. А те основават екологични кошмари. Защото към 40% от идващите тук облекла свършват на боклука. След това попадат в морето. Тези облекла са от полиестер или синтетични нишки и когато попаднат в морето, рибите се задавят с тях и по този начин модата убива живота в моретата.

Модната промишленост на процедура губи по 500 милиарда $ годишно от отиващи на боклука облекла.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР