Моделът на семейството с две деца е предпочитаният от хората

...
Моделът на семейството с две деца е предпочитаният от хората
Коментари Харесай

Идеалното семейство за българите е с 2 деца, a все повече избират да имат 3


Моделът на фамилията с две деца е пожеланият от хората в репродуктивна възраст у нас. Това демонстрират резултатите от изследванията на Национален статистически институт, провеждани през последните десетилетия.

През 2021 година 63,3%. от мъжете и дамите считат, че фамилията би трябвало да има две деца. Този дял обаче е доста по-нисък спрямо 2011 година, когато за 75,3% от популацията в изследваните възрастови групи идеалът за семейство е включвал две деца.

В изследването са обхванати всички дами на възраст 15 - 49 години и всички мъже на възраст 15 - 59 години, които живеят в 7 386 инцидентно определени жилища. Успешно интервюирани са 4368 лица в посочените възрастови групи.

17,1% считат, че фамилията би трябвало да има три деца, а за 7,9% - идеалното семейство е с едно дете.

През 2021 година 9,4% от лицата в репродуктивна възраст не могат да преценяват какъв брой деца би трябвало да има фамилията в България. Многодетният модел на семейство с четири и повече деца е приоритет за 2% от хората.

Изводите на Национален статистически институт са, че смяната в репродуктивния блян на мъжете и дамите в България през последните двадесет години е в положителна посока.

Увеличава се делът на хората, съгласно които в фамилията би трябвало да има три деца – от 11,8% през 2001 година на 17,1% през 2021 година;

Повече от два пъти понижава делът на мъжете и дамите с блян за семейство с едно дете – от 19,8% до 7,9%;

Значително понижава и делът на лицата, които смятат, че фамилията не би трябвало да има деца – от 3,2% до 0,3% през 2021 година. “

Възрастта на лицата не оказва значително въздействие при подредбата на идеалния брой деца.

Няма огромна разлика за избора на три деца и съгласно степента на обучение. 21% от запитаните с висше обучение показват, че това е идеалният фамилен модел. А този % при хората с начално и по-ниско обучение е 23,8.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР