Мобилните шофьорски книжки, самооценката на годността за шофиране и по-добрата

...
Мобилните шофьорски книжки, самооценката на годността за шофиране и по-добрата
Коментари Харесай

Шофьорските книжки в Евросъюза стават цифрови и с 15 годишна валидност

Мобилните шофьорски книжки, самооценката на годността за шофиране и по-добрата информираност за пешеходците са някои от измененията в разпоредбите на Европейски Съюз за шофьорските книжки признати от Европейския парламент на сесия в сряда.

Всяка година в Европейски Съюз има над 20 000 смъртни случая по пътищата. В този подтекст, Парламентът поддържа реформирането на разпоредбите на Европейски Съюз за свидетелствата за ръководство на МПС, с цел да се подсигурява, че те способстват за пътната сигурност и за екологичния и цифровия преход на Европейски Съюз.

Неопитните водачи ще би трябвало да преминат изпитателен интервал за шофиране от минимум две години, през който ще бъдат подложени на избрани ограничавания, като да вземем за пример по-строги ограничавания за алкохол по време на шофиране и по-строги наказания за рисково шофиране, споделят евродепутатите.

За да се смекчи дефицитът на професионални водачи, евродепутатите се съгласиха да разрешат на 18-годишните да могат да получат брошура за шофиране на камион или рейс с до 16 пасажери, при изискване че имат уверение за професионална подготвеност. Освен това 17-годишните би трябвало също по този начин да имат право на шофьорска брошура за коли или камиони, в случай че са съпроводени от умел лидер, се споделя в проектозакона.

Евродепутатите одобриха, че шофьорските книжки би трябвало да са годни минимум 15 години за мотоциклети и коли, и пет години за камиони и рейсове. Те не поддържат намаляването на валидността на свидетелствата за ръководство на транспортни средства за възрастни хора, както предлага Комисията, с цел да се избегне дискриминация и да се подсигурява правото им на свободно придвижване и присъединяване в икономическия и обществения живот.

Евродепутатите се съгласиха водачите да правят оценка личната си валидност за шофиране, когато се издава и възобновява шофьорската брошура, като остават на страните от Европейски Съюз да решат дали самооценката би трябвало да бъде сменена с медицински обзор с най-малък набор от инспекции на зрението и сърдечно-съдовите болести на водачите, и други Евродепутатите обаче желаят държавните управления на Европейски Съюз да положат повече старания за повишение на публичната информираност за психическите и физическите сигнали, които могат да изложат човек на риск при шофиране.

Евродепутатите желаят водачите да бъдат по-добре готови за действителни обстановки при шофиране и да са наясно с рисковете, по-специално за уязвимите участници в пътното придвижване, като пешеходци, деца, велосипедисти и ползватели на електрически скутери. Ето за какво шофирането в сняг и хлъзгави условия, безвредното потребление на телефона по време на шофиране, слепите зони, системите за подкрепяне на лидера и гарантирането на безвредно отваряне на вратите на транспортното средство също би трябвало да бъдат част от тестванията на лидера, с цел да се получи шофьорска брошура.

В поддръжка на единния пазар на Европейски Съюз членовете на Екологичен потенциал поддържат въвеждането на цифрова шофьорска брошура, налична на мобилен телефон и изцяло еквивалентна на физическата шофьорска брошура.

Докладчикът Карима Дели (Зелените, Франция) съобщи: " Днес Европейският парламент имаше опция да усъвършенства пътната сигурност в Европа и да се приближи до постигането на задачата за нула смъртни случаи по пътищата на Европейски Съюз до 2050 година и да сътвори по-силна рамка за отбрана на всички против пътнотранспортни катастрофи. Правилата включват незадължителни медицински прегледи при издаване или възобновяване на шофьорска брошура и по-строги разпореждания във връзка с начинаещите водачи. "

Проектът за правила по отношение на свидетелствата за ръководство на МПС в Европейски Съюз беше признат с 339 гласа " за ", 240 " срещу " и 37 " въздържал се ", което съставлява позицията на Парламента на първо четене. Досието ще бъде проследено от новия Парламент след европейските избори на 6-9 юни.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР