Мнозинството в НС преодоля ветото на президента Румен Радев, наложено

...
Мнозинството в НС преодоля ветото на президента Румен Радев, наложено
Коментари Харесай

ОКОНЧАТЕЛНО! Депутатите взеха най-важното решение за гласуването, връщат хартията

Мнозинството в Народно събрание преодоля ветото на президента Румен Радев, наложено по поправките на Изборния кодекс, признати по-рано от него. Въпросният ремонт върна хартиените бюлетини и наложи паравани в секциите, вместо тъмни стаички. Радев го спря за трето четене от Народното събрание по куп съображения, в това число поради нарушение на тайната на вота.

След бурни диспути, траяли часове наред и опити на парламентарната група на Продължаваме промяната да накара Българска социалистическа партия да размишления върху личните си текстове, препоръчани в Изборния кодекс и да не отхвърля ветото на президента,

125 депутати взеха решение окончателното връщане на хартиените бюлетини. Едва 101 бяха „ срещу “ от общо 226 дали своят вот – измежду тях и самостоятелният Явор Божанков, който бе изключен от ПГ на Българска социалистическа партия.

Президентът върна текстовете и поради това, че според от броя на гласоподавателите, които ще гласоподават по единия или по другия метод, може да се стигне до идентифициране на техния избор, което единствено по себе си води до взаимното обезсмисляне и на двата различни способа за гласоподаване и се отхвърля смисълът на изборите като инструмент на демокрацията.

Радев изрази противоречие и с характерността на машинното гласоподаване като тип електронно гласоподаване, реализирано в следена среда.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР