Мнозинството на ГЕРБ и ДПС в Централната избирателна комисия се

...
Мнозинството на ГЕРБ и ДПС в Централната избирателна комисия се
Коментари Харесай

"Демократична България" съзря опит на ГЕРБ и ДПС служебно да ги елиминират от изборни райони

Мнозинството на ГЕРБ и Движение за права и свободи в Централната изборна комисия се пробва служебно да отстрани " Демократична България " от присъединяване в огромна част от многомандатните изборни региони ". Това твърди съпредседателят на обединяването Христо Иванов във видео, излъчено във " Facebook ".

ЦИК удостовери през днешния ден решението на Районната изборна комисия (РИК) в Стара Загора да откаже регистрацията на кандидатдепутатската листа на " Демократична България " за парламентарните избори на 14 ноември. По-късно от изборната комисия аргументираха решението си с това, че използването на електронен автограф в този случай опонира на Изборния кодекс. По думите на представителя на комисията Росица Матева документите са били подписани с електронен автограф, само че не са подадени по електронен път, а са импортирани на книжен притежател. Според нея електронен автограф може да се употребява единствено в случаите, когато гласоподавателите декларират поддръжката си за определна партия или коалиция в подписка за присъединяване в избори.

Христо Иванов уточни члена на изборната комисия Красимир Ципов, някогашен заместник-вътрешен министър и народен представител от ГЕРБ като индивида, инициирал комисията служебно да ревизира всички други места, на които " безпроблемно сме се записали на изборите с потребление на електронен автограф или сме подавали други документи ".

По-рано през днешния ден от " Демократична България " изпратиха известие до медиите, в което твърди, че Централната изборна комисия се готви да " осакати " още повече присъединяване на обединяването в изборите за 47-о Народно заседание.

От ЦИК отхвърлиха изказванието и прецизираха, че по предложение на техен член комисията е взела решение да се извърши инспекция и да се изисква информация от всички 31 изборни региона в страната за това какъв брой партии и обединения са подали документи посредством електронен автограф. Матева акцентира, че комисията ще вземе решение по въпроса едвам откакто се запознае с преписките от районните комисии.
" Ние сме в 21 век. " Демократична България " се грижи за това страната да бъде в цифровата съвременна ера, а не да бъдем в 19 век в отоманската ера, както на доста хора в ГЕРБ и Движение за права и свободи явно доста им се желае ", сподели Иванов.
Добави, че неналичието на потенциал в Стара Загора става мотив на " ретроградното болшинство в ЦИК да се опита да нападна регистрацията в сред 8 и 14 многомандатни изборни региона ". В толкоз разнообразни документи са били подадени или подписани с електронен автограф.

Иванов твърди, че в границите на Европейския съюз важи правилник, съгласно който на всички места, където написа автограф, това значи и електронен автограф и няма потребност категорично да се планува и електронен автограф във всеки нормативен текст, който съществува в българското законодателство.

" Ципов и компания употребяват този спор, с цел да нападат опцията на " Демократична България " да се явява, тъй като ние сме техният проблем. Ние сме онази политическа мощ, която най-ясно и поредно споделя няма да участвате във властта вие от ГЕРБ и Движение за права и свободи. Вие сте носителите на корупционния вирус. Вие сте тези, които дърпате България обратно във времето и го виждаме. Ако в този момент позволим да бъде отречено използването на електронните подписи в България, в случай че това категорично във всяка норма не е планувано, каква цена ще заплати бизнесът, жителите. Ще позволим ГЕРБ и Движение за права и свободи да пернат страната обратно с 15 години ", заключи Христо Иванов.



Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР