Мнозина от израсналите през 70-те, 80-те и 90-те години на

...
Мнозина от израсналите през 70-те, 80-те и 90-те години на
Коментари Харесай

С атракционна цел: Легендарен автобус се връща по софийските улици

Мнозина от израсналите през 70-те, 80-те и 90-те години на ХХ век с носталгия си спомнят алените " Икарус " -и, с които са ходели на учебно заведение, на работа или на посетители.

Във времето, когато персоналният автомобил е бил относителен разкош, пътуването с публичен превоз е бил най-популярният метод за напредване в София. Автопаркът главно се е състоял от емблематичните маджарски " Икарус " -и, които събират по над 150 души, както и от по-ограничените в приложението си български " Чавдар ". Дори и в годините след 90-та, " Икарус " -ът си остава съществена част от превоза на София и се употребява чак до 2015 година, когато от употреба са снети последните бройки, работили по линиите 78, 79, 119 и 310.  

Сега 8-години по-късно, " Икарус " още веднъж може да бъде забелязан по улиците на София, само че с атракционна цел. Идеята е на общинския консултант Карлос Контрера и експерта  Комисията по превоз в мандат 2019-2023  Марио Евстатиев. Автобусът е реставриран и показан за пръв път през 2021 година в отделение " Дружба " на Столичен автотранспорт ЕАД, като все още се нуждае от избрани механически процедури и инсталиране на озвучителна уредба. По самодейност на специалиста Евстатиев, подкрепена от съвета на шефовете на сдружението, именитото возило към този момент е предислоцирано в гараж " Малашевци ", където ще се изпълнят всички нужни интервенции и ще бъде квалифицирано за употреба с туристическа и атракционна цел. 



Снимка: Марио Евстатиев

" Разходките с ретро рейсове, тролейбуси и трамваи са нещо обикновено в Европа и притеглят от ден на ден фенове на превоза. С сходни действия се обезпечава и свежи финансиране за транспортните сдружения, а също по този начин се разпространява и пътуването с публичен превоз. У нас, тази услуга към момента не е задоволително известна, само че се надявам, че с екипът ми и с поддръжката на столичния автотранспорт, ще променим това. Наем на ретро рейс за специфичен мотив, паметен подарък за рожден ден или тиймбилдинг - за всички тези мотиви, една вълнуваща разходка с " Червения Дракон " (както са наричани Икарус-ите, б.а.) е идеалният избор. ", изясни за NOVINI.bg Марио Евстатиев. Той анонсира също по този начин, че е импортирано предложение за коледна ретро линия, която да се движи по към този момент известния " дребен кръг " на столичния център и да потегля на всеки час сред 12 и 17 от пл. Свети Александър Невски, като предлагането е на бюрото на кмета Васил Терзиев. 

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР