Мнозина изтълкуваха това като негов пореден гаф или просто като

...
Мнозина изтълкуваха това като негов пореден гаф или просто като
Коментари Харесай

Китай на Си Цзинпин даде заявка да стане център на света

Мнозина изтълкуваха това като негов следващ гаф или просто като нова демонстрация на дипломатическата му неумелост. Този път обаче, умишлено или не, Тръмп се оказа недалече от истината.

На конгреса на Китайската комунистическа партия през октомври Си освен бе избран отново за втори петгодишен мандат за неин водач, което на практика автоматизирано води и до преизбирането му за президент на страната.

Начинът, по който стана това, мнозина оприличиха на коронация на император на издание от 21 век на Поднебесната империя, както това е ставало неведнъж в хилядолетната й история.

От висотата на царствената си позиция той съобщи, че Китай навлиза в нова епоха и е подготвен да заеме място в центъра на международната сцена като "могъща мощ, способна да поема водачество по политически, стопански, военни и екологични проблеми ".

Не може да не се забележи, че претенциите на Си за тази нова роля идват в доста подобаващ миг, поднесен му като на тепсия от президента Тръмп, който реши да затвори Америка в нов изолационизъм.

Доста преди Тръмп да стъпи на международната политическа сцена, Си разгласи аспирациите си "да направи Китай още веднъж популярен ", "да възроди великата китайска нация ", по личните му думи.

При това Китай си слага за цел да бъде пръв освен в икономическо, само че и също и във военно, научно, софтуерно и културно отношение.

Една от самодейностите на Си - Made in China 2025, планува Китай да стане световен водач в основни софтуерни области като компютри, роботика, изкуствен интелект, самоуправляващи се коли.

Конгресът утвърди основната външнополитическа самодейност на Си за така наречен "Нов път на коприната " като съществена идея, към която ще се върти външната политика на Китай в обозримото бъдеще, най-малко до 100-годишнината на КНР през 2049 година

Това е грандиозна геополитическа скица, безспорно най-големият инфраструктурен план в света през днешния ден, обхващащ съвсем цялата териториална простор на Евразия, в това число степите на Централна Азия, Кавказкия район и Западните Балкани.

Казано другояче, всички пътища ще водят към Пекин и Китай ще бъде новият център на света, тъй като това естествено ще бъдат освен търговски, финансови и капиталови канали, само че и коридори за китайско геополитическо въздействие.

В Пекин споделят, че това е "win-win " формула, т.е. обстановка, от която печелят всички, и в доста връзки в действителност е по този начин - въпрос на преценка и ползи. Китай дава обещание да вложи в построяването на тази транспортна инфраструктура стотици милиарди. Това е съблазнително, изключително за страни, които имат остра потребност от големи вложения. А всички по тези трасета са такива.

Само в Гърция Китай до момента е вложил 13,6 милиарда $. Той към този момент изкупи огромни дялове в гръцкия обслужващ бранш и в компании за оптически кабели. Мажоритарен притежател е на гръцкото пристанище Пирея, което счита за своя морска врата към Европа, и се стреми да построи съответната свързваща инфраструктура от него към континента.

Сред тях, несъмнено, е и България, с която Китай също разисква огромни планове в размер на стотици милиони долари от съвместен интерес.

Пекин демонстрира интерес да взе участие в градежа на някои от българските автомагистрали, към модернизацията на нашите железници. Догодина България даже ще е хазаин на следващата среща на върха Китай - Централна и Източна Европа.

Китай, опиращ се на мощния си стопански напредък, се цели нависоко. Сегашната геополитическа конюнктура в света е удобна за бързото осъществяване на неговите планове. Кой по какъв начин ги схваща или пояснява е различен въпрос. А още по-различен въпрос е дали и до каква степен ще му доближат силите да ги реализира.

Но малко на брой са тези, които се съмняват, че Китай се утвърждава на международната сцена като водеща, а най-вероятно и като свръхдържава.

Източник: Българска телеграфна агенция
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР