Множеството от около 180 хиляди души скандираше "Първи октомври -

...
Множеството от около 180 хиляди души скандираше "Първи октомври -
Коментари Харесай

Сблъсъци в годишнината от референдума в Каталуния

Множеството от към 180 хиляди души скандираше "Първи октомври - няма да извиним, няма да забравим " и пееше химна на Каталуния. Напрежението ескалира и стачкуващите окупираха постройките на локалния парламент и полицейското ръководство.

Към служителите на реда летяха камъни, бутилки и разнообразни предмети. Протестиращите направиха и няколко опита за барикади с кофи за отпадък.

Наложи се органите на реда да употребяват палки и гумени патрони, с цел да разпилян протестиращите. Няма данни за потърпевши.

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ РАЗМИРИЦИТЕ ТУК

Какво се случи

Стотици хиляди хора излязоха по улиците на огромните градове в Каталуния, с цел да отбележат първата годишнина от противоречивия референдум за самостоятелност.

Демонстранти блокираха централни пътни артерии южно от Барселона, високоскоростната железопътна линия в Жирона и централни улици в град Лейда, до момента в който студенти, развяващи сепаратистки флагове окупираха централния площад в каталунската столица.



Преди година

Каталуния организира вота за самостоятелност на 1 октомври 2017 година, а сепаратисткото държавно управление разгласи самостоятелност на 27 октомври. Испанският парламентарен съд обаче постанови, че референдумът е противозаконен и Мадрид лиши самостоятелния статут на района и той мина под директното му послушание.

В същото време по улиците на каталунските градове избухнаха безредици и се стигна до тежки конфликти с полицията, която се опита да попречи на хората да стигнат до изборните урни.

This gentleman was over 100 years old when he voted in Catalonia's referendum on independence one year ago today. This was the very positive experience of many people that chose to exercise their right to self-determination. Spain lost on #1oct. #Democracia pic.twitter.com/gnT6yZkq0a
— Dr Paul Monaghan (@_PaulMonaghan) 1 октомври 2018 година


Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР