Множество сигнали от предприятия от цялата страна са постъпили в

...
Множество сигнали от предприятия от цялата страна са постъпили в
Коментари Харесай

Проблем с болничните при самоизолиране за COVID-19

Множество сигнали от предприятия от цялата страна са постъпили в КНСБ в последните дни поради неясноти с разпоредбите за карантиниране на заболели или контактни служащи и на по този начин нареченото „ самоизолиране “ или „ самокарантиниране “. Това заяви пред БНР националният секретар по сигурност и здраве при работа в КНСБ Огнян Атанасов.

Основният проблем е по какъв начин да се регистрира карантината: „ Работник, който се усеща зле - обажда се сутринта на персоналната лекарка, която го насочва да си направи тест. Човекът си прави проучване. То излиза след два дни и му се издава болничен, когато има открито заболяване с COVID-19. Такива са напътствията на Министерството на здравеопазването. Двата дни обаче, в които той чака, в действителност са висящи. Тоест, персоналният доктор по тази заповед би трябвало да издаде болничен от деня на определяне на болестта. А първите два дни? Какво се случва с тях? ”, попита Атанасов.

Според синдикалиста болничният лист би трябвало да се издаде от деня, в който работещият е ориентиран, даже и устно към PCR тест, в противоположен случай има риск да бъде уволнен за отсъствие на работа.

„ Тоест, в случай че работодателят реши да съблюдава изцяло разпоредбите, може даже да ме уволни за това, че не съм се явил два дни на работа, в които аз действително съм бил болен. Тук не е ясно и кои са в действителност контактните лица. По какви правила става това? ” сподели още Атанасов.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР