Множество изследвания показват, че жените се извиняват много по-често от

...
Множество изследвания показват, че жените се извиняват много по-често от
Коментари Харесай

Учени: Извинението по самоуверен, типично мъжки начин носи повече успех за жените на работното място

Множество проучвания демонстрират, че дамите се извиняват доста по-често от мъжете - даже когато не са създали нищо неправилно. Сега обаче ново изследване демонстрира, че най-малко на работното място те се извиняват неправилно. Според проучване на учени от Университета в Аризона извинението по самонадеян, типично мъжки метод носи повече триумф за дамите в службата, оповестява Мейл онлайн.

В поредност от четири изследвания откривателите са помолили 800 участници от мъжки и женски пол да оценят серия от разнообразни писмени извинения, написани от действителни хора. Участниците са били помолени да преценяват до каква степен откровено съгласно тях е извинението и дали то би ги предиздвикало да работят повече или по-малко с извиняващия се. 

Американските учени открили, че дамите, които са употребявали по-самоуверен, „ мъжки “ език, са били оценени по-високо. Самоуверените, нахакани извинения от дами получавали повече „ лайкове “ и позитивни мнения от потребителите на Туитър. 

Д-р Сара Дойл, създател на проучването и професор в катедрата по мениджмънт и организации в Университета на Аризона, сподели: „ Установихме, че дамите, поднасящи извинения в мъжки жанр, са извлекли изгода, тъй като са били възприемани като по-компетентни “.

Първото от няколко изследвания включва разглеждане на 87 извинителни туита от известни персони като Лизо, Кевин Харт, Тайлър Поузи и Кендра Уилкинсън. Д-р Дойл добави, че туитовете, които нарушават половите стандарти, са получили приблизително 17 000 повече лайкове в платформата и повече позитивни усеща от страна на обществеността.

Във второто изследване 336 работещи възрастни са помолени да си показват, че счетоводителят им е изпратил имейл, в който се извинява за неточност в налозите им.

Участниците са разпределени на инцидентен принцип в групи, класифицирани съгласно това дали счетоводителят е поднесъл стереотипно мъжко или женско опрощение . След това участниците са помолени да оценят до каква степен е евентуално да продължат да работят със счетоводителя. 

Изследователите открили, че участниците са по-склонни да продължат да употребяват услугите на счетоводителка , която е поднесла типично мъжко опрощение.
Интересно е, че разчупването на половите стандарти се оказва също толкоз потребно и за мъжете.  

Представителите на мощния пол, които са се извинили " по женски ", са били с осем % по-ефективни. 

Мъжете, поднасящи извинения със стереотипно женски език, са били възприемани като хора с по-голяма междуличностна сензитивност, което е повишило чувството за тяхната доброжелателност или топлина, споделят създателите на проучването.

Д-р Дойл изясни: „ Важно е да се спомене, че не установихме мъжете и дамите да са „ осъдени “ за поднасяне на стереотипно опрощение. По-скоро те имат изгода от това да поднесат контра-стереотипно опрощение “.

" Следователно, всяко опрощение е по-добро от неналичието на опрощение " , споделят учените в умозаключение.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР