Множество инвеститори в злато вероятно са обсебени от вероятността Федералният

...
Множество инвеститори в злато вероятно са обсебени от вероятността Федералният
Коментари Харесай

Изплашените от инфлацията германци се тълпят за злато

Множество вложители в злато евентуално са захласнати от вероятността Федералният запас да стартира да лимитира паричните тласъци, само че не и германците.

Търсенето на благородния метал в Германия, чиито жители са обичайно най-едрите купувачи на златни монети и кюлчета в Европа, е достигнало през второто полугодие до най-високите си нива от 2009-а насам, демонстрират данни на Световния златен съвет. Златните покупки и на други западни пазари също е било мощно, само че германците в частност са употребявали суровината като застраховка против растящата инфлация - бизнес, който търговците правят оценка като добър.    

" В нашето ДНК исторически е заложен страх от инфлацията, а в този момент инфлационният риск се повишава ", разяснява Рафел Шерер - ръководещ шеф на металния дилър Philoro Edelmetalle, чийто златни продажби са скочили с 25% спрямо много сполучливата 2020-а. Шерер прави оценка като доста позитивна вероятността на скъпоценните метали.  

Любовта на Германия към златото се заражда преди век по времето на хиперинфлацията във Ваймарската република, когато покупателната дарба на потребителите колабира.

През юли 2021-а, когато немското държавно управление стартира да разхлабва ограниченията против ковид и да отваря стопанската система, инфлацията скочи до най-високата си стойност за последните повече от 10 години. А негативните лихвени проценти в Европа също вършат активите, които не носят рентабилност (каквото е златото), по-атрактивни, изяснява Шерер.  

Крайно дясната партия " Алтернатива за Германия " сигурно ще употребява растящата инфлация, с цел да усили поддръжката си преди общите избори на 26 септември. Борещата се против емигрантите политическа мощ упреква Европейската централна банка, че " лишава " германците от спестяванията им със своята " незаконна политика на нулеви лихви ".

Предупрежденията на " Алтернатива за Германия " откриха отзив и в най-четения немски таблоид " Билд ". През юни вестникът разгласява публикацията " Инфлацията изяжда нашите спестявания ", в това число и графика, показваща скока на цените на бензина, както и на други потребителски артикули.

Търсенето на златни кюлчета и монети в Германия е скочило с 35% през първото полугодие на 2021-а спрямо предходния шестмесечен интервал при приблизително 20% за останалия свят, демонстрират занните на Световния златен съвет.

Въпреки интереса, златните котировки са намалели с съвсем 7% по отношение на началото на юни, тъй като пазарните играчи чакат от Федералния запас да стартира да лимитира големите тласъци, които дефакто помонаха на скъпоценния метал да доближи рекордно високи цени през 2020-а.

Годишната конференция на цетралните банкери и финансови специалисти в Джаксън хол, щата Уайоминг, която се организира виртуално от 26 до 28 август, обаче не дава безапелационен отговор по кое време тъкмо американските централни банкери ще стартират да редуцират месечните покупки на дългови бумаги, които сега са в размер на 120 милиарда $. А шефът на институцията Джеръм Пауъл, който беше и хазаин на събитието, уточни за следващ път, че следения в последно време растеж на потребителските цени е краткотраен, а икономическото възобновяване - неравномерно. 

В Европа упованията за лихвени покачвания от ЕЦБ през идните години остават неразбираеми. Което може да поддържа търсенето на злато в Германия, даже в случай че златните котировки стартират да падат.

Жълтият метал завърши седмичната си търговия на цена 1817.58 щ. $ за покупко-продажбите с незабавна доставка и 1819.50 за фючърсните договори с доставка през декември.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР