Множество членове на Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ)

...
Множество членове на Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ)
Коментари Харесай

Синдикатите излязоха на протест пред парламента с искане за по-високи заплати

Множество членове на Конфедерацията на самостоятелните синдикати в България (КНСБ) излязоха на митинг пред Народното събрание под надпис: " За обективни приходи в Бюджет 2023 и отбрана на трудовите права на работещите ". Протестиращите упорстват за срещи с депутатите за показване на своите претенции по проектобюджета за тази година.

В митинга пред Народното събрание вземат участие служащи и чиновници в Национален осигурителен институт, Национална агенция за приходите, БНР, Държавна организация " Архиви ", " Национално ТОЛ ръководство ", Изпълнителна организация " Борба с градушките ", ИАРА, " Напоителни системи ", Селскостопанска академия, " Пожарна сигурност и отбрана на популацията (ПБЗН), културните институти и други Протестът се организира под засилено полицейско наличие.

Тодор Капитанов, вицепрезидент на КНСБ сподели, че настояванията на днешния митинг са главно ориентирани към увеличение на приходите на работещите. “Днес сме тук с представители на цялата страна на сферите в земеделието и горите ”, посочи той. Капитанов уточни, че упорстват да се срещнат с депутатите и да им обяснят какво е положението на работните места и заплатите в другите сфери.

“Надявам се сред първо и второ четене, когато може да се трансформират параметрите на бюджета, депутатите да проявят разсъдък и да схванат настояванията на хората и да плануват повече разноски за заплати. ”

Той разгласи, че митингите няма да спрат до момента в който настояванията на КНСБ не бъдат чути и посочи, че през идващите дни в митингите ще се включат работещите на пътя, както и на работещите в Национален осигурителен институт, Национална агенция за приходите, БНР и Държавни архиви.

При протестиращите пристигнаха депутати от “Възраждане ”, както и от Българска социалистическа партия.

Главният икономист на КНСБ Любослав Костов сподели, че стачкуват, тъй като им трябват 25 млн. лева за работещите в областта на земеделието и горите. “Всички тези хора са на заплати от 1100-1200 лева и като си платят налозите и осигуровките им остават към 800-900 лева, което е малко над минималната заплата и е обидно ”, уточни той. Костов посочи, че предстоят срещи с другите парламентарни групи, в които ще обсъдят тази тематика. Според него тези средства са в бюджета и има задоволително фискално пространство, с цел да се обезпечат тези 25 млн. лева. 

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР