Многобройните нарушения на законодателството на Европейския съюз от страна на

...
Многобройните нарушения на законодателството на Европейския съюз от страна на
Коментари Харесай

Унгария е неподходяща за председател на Съвета на ЕС, предупредиха евродепутати

Многобройните нарушавания на законодателството на Европейския съюз от страна на Унгария я вършат несъответствуваща да поеме ротационното председателство на блока през 2024 година, предизвестиха евродепутати тази седмица в резолюция, която би трябвало да бъде призната идната седмица, съобщи EURACTIV.

Резолюцията, която има поддръжката на трите съществени партии в Европейския парламент, дясноцентристката Европейска национална партия, социалистите и демократите и демократичната " Обнови Европа ", както и на групите на Зелените и левите, не е правно обвързваща, само че демонстрира пътя към още една огромен политически спор сред Брюксел и Будапеща, където " Фидес " ръководи от 2010 година

Унгарското държавно управление би трябвало да поеме шестмесечното председателство на Съвета на министрите от юли 2024 година, по-малко от месец след идващите.

Въпреки че ротационното председателство има доста по-малко политическо въздействие за оформяне на дебата след въвеждането на позицията непрекъснат ръководител на Европейския съвет с Договора от Лисабон, то дава отговор за оформянето на договарянията по законите на Европейски Съюз.
Резолюцията " слага под въпрос по какъв начин Унгария ще може да извърши надеждно тази задача през 2024 година, като се има поради неспазването на законодателството на Европейски Съюз и полезностите, заложени в член 2 от Договора за Европейски Съюз, както и правилото на откровено съдействие ". В нея се приканват държавните управления на Европейски Съюз да " намерят допустимо най-скоро уместно решение " и се напомня, че " Парламентът може да предприеме подобаващи ограничения, в случай че такова решение не бъде открито ".

В отговор представителят на унгарското държавно управление Золтан Ковач упрекна евродепутатите в " същото остаряло, изтъркано обвиняване, че Унгария нарушава главните правила на Европейски Съюз и затова не може да поеме председателството ".

" Но ние знаем същинската причина: те не харесват мирната позиция на Унгария и се стремят да ни вкарат в спор ", добави той, отпратка към за съветската инвазия в Украйна.

 Орбан в Катар: Украйна не може да завоюва войната с Русия Орбан в Катар: Украйна не може да завоюва войната с Русия

" Няма да им позволим да лишават такава опция от Унгария ", добави министърът на правораздаването Юдит Варга.

На друго място в резолюцията се насочат обвинявания към държавното управление на " Фидес " в " систематична корупция " и се " осъждат информационните акции на унгарското държавно управление против Европейски Съюз, които са част от тактиката на държавното управление да отклони вниманието от неспазването от негова страна на полезностите, заложени в член 2 от Договор за Европейския съюз ".

Правителството на " Фидес " на премиера Виктор Орбан е в съвсем непрекъснат спор с евроинституциите през последните години, основно поради разногласия за правосъдната самостоятелност, свободата на медиите и гражданското общество и върховенството на закона.

Брюксел също така от фонда на блока за възобновяване след пандемията, макар че Унгария е един от най-големите чисти получатели на средства от Европейски Съюз.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР