Многоброен протест предшества заседанието на ОбС на Пловдив, на който

...
Многоброен протест предшества заседанието на ОбС на Пловдив, на който
Коментари Харесай

Многоброен протест срещу презастрояване на 81 дка на Гребната база предшества приемането на ОУП

Многоброен митинг предшества съвещанието на Общински съвет на Пловдив, на който ще се гласоподава приемането на новият Общ организационен проект (ОУП). Хората упорстват локалният парламент да върне предназначението като зелена повърхност на 81 дка в един от най-големите паркове в града – „ Отдих и просвета “. Теренът е очакван в новия за застрояване с жилищни здания на по 3 етажа.

С плакати „ Не преодавайте града ни “, „ Пловдив е на хората, а не на мутрите “ и „ Бетонът не се диша “ протестиращите посрещнаха идващите на съвещанието общински съветници. Хората подчертаха, че смяната на предназначението на към този момент осъществени зелени площи е нелегално.

Въпросният парцел, където преди години имаше концепция да се построи пловдивският Дисниленд, беше апортиран още по времето на кметуването на Иван Чомаков през 2013-та година и след договорката мина в частни ръце. Общата повърхност на терена е 131 дка, като плануваните за застрояване 81 дка са част от него. Останалите 50 дка преди няколко месеца Общински съвет откупи от притежателя посредством заменка за 7 апетитни парцела в града. Теренът, намиращ се до Гребната база, е зелена повърхност от повече от 70 години.

Новият Общ устройствен план на Пловдив ще опълчи ГЕРБ и Демократична България в локалния парламент. Съветниците от партията на Бойко Борисов ще гласоподават „ за “, „ срещу “ са от Демократична България.

Презастрояването на централната градска част и регионите на Пловдив ще продължава, в случай че се одобри изменението на Общ устройствен план на Пловдив във типа, в който е препоръчан за разискване в Общинския съвет, е мнението и на „ Съюз за Пловдив “ във връзка на териториите в покрайнините на Пловдив, чиито притежатели не могат да влагат, до момента в който локалната администрация не изготви устройствени проекти.

Въпреки че нямат посланичество в Общински съвет, от Политическа партия в Пловдив също се оповестиха срещу заплахата от очистване на зелени площи на Гребната база, заложена в новия Общ устройствен план на града.
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР