Много важен е въпросът в каква България искаме да живеем.

...
Много важен е въпросът в каква България искаме да живеем.
Коментари Харесай

Синдикатите се жалват: В България работим най-много и взимаме най-малко

Много значим е въпросът в каква България желаеме да живеем. Наскоро се появи ново проучване за това кой и по какъв начин работи в Европа. За следващ път разбрахме, че България е на пето място в Европа по количество работно време, което поставят работещите у нас.

Истината е такава, че ние поставяме най-вече труд и взимаме минимум като възнаграждение. В не чак толкоз публични диалози с работодателите сме постигнали единодушие, че нещо би трябвало да се промени в тази тенденция.

Това разяснява президентът на КТ ''Подкрепа'' Димитър Манолов в взаимна конференция с КНСБ по отношение на налагането на промени в трудовото законодателство в региона на ненормираното работно време, заплащането на нощния труд, написа novini.bg

,,Нашата задача е да защитим труда си. За задачата имаме намерение да съберем към 100 000 подписа и посредством тази подписка да повдигнем въпроса за работното време, касаещо най-много нощния и изключителния труд ", сподели ръководителят на КНСБ Пламен Димитров.

Смисъла на тази подписка е и да се обърне внимание на нарушаванията и злоупотребите с работното време'', изясни Димитров.

,,По въпроса за нощния труд от КТ ''Подкрепа'' бяха първите, които сложиха този въпрос. Сега сме решени посредством тази акция да доведем до край законовата рамка и регламентацията в един по-справедлив тип на отчитане на работното време в неговия сумиран вид и заплащането на труда ", съобщи той.

"Един от главните ни ориентири в тази посока ще бъде Конвенцията за работното време, която България е утвърдила още през 1921 г.'', уточни Димитров и регистрира, че над 50 % от осъществените инспекции засичат нарушавания на работното място.

,,Ще преценим в хода на тази самодейност какво ще вършим по-нататък. Разбира се, ще водим диалози с държавното управление по този въпрос и се надявам да се разберем ", сподели Манолов.

"Ако не, започваме с подписката, която при нужния брой подписи получава наложителен темперамент и влиза за разглеждане в Народното събрание. Все ми се желае да стане с положително, в случай че ли не - има и други начини'', сподели още веднъж по тематиката Димитър Манолов.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР