Много туристи си слагат барети, за да обиколят Париж, или

...
Много туристи си слагат барети, за да обиколят Париж, или
Коментари Харесай

Облеклата които биха ви накарали да се почуствате като местен

Много туристи си поставят барети, с цел да обиколят Париж, или си купуват цветни ризи от вида " Алоха " в деня на кацането си в Хавай. Обличането като локален гражданин, когато отивате на ново място, може да бъде метод да се впишете и да се потопите в атмосферата на новата дестинация. " Приемането на сарториалните кодове и обществените традиции е форма на самопризнание и признателност ", споделя Денис Н. Грийн, професор по дизайн на облекло в университета Корнел, заяви National Geographic.


И въпреки всичко, в случай че купувате и обличате дреха, която показва несъмнено място или хора, има тънка граница сред културната благодарност и културното заграбване. Не е проблем да облечете килт в Шотландия, кимоно в Япония или сари в Индия, изключително за празник. Но други детайли, като индианска шапка от пера, червено-черно раирана забрадка шука от племето масаи в Източна Африка, могат да бъдат сметнати за обидни или безчувствени.

Това важи с особена мощ, в случай че дрехата има религиозна символика. Когато се съмнявате, попитайте, преди да купите или носите египетската туника или огърлицата на австралийското радикално население.

" Носенето на нещо от друга просвета по метод, който я унижава, осмива или подиграва, е явно неуместно, неетично и злонамерено ", споделя Грийн. " От друга страна, носенето на културно подобаваща дреха в общността, от която произлиза, за особено събитие като женитба или когато се чака избран дрескод, може да бъде акт на благодарност. "

Ето пет култури, които ви канят да се облечете и да се присъедините към празненството.

Ризи " Алоха ": Хаваи

Разходете се из плажа Уайкики в Хонолулу и ще откриете десетки блестящо осветени магазини, снабдени със закуски, сувенири и ризи " Алоха ". Емблематичните ризи с къси ръкави - постоянно с ярки щампи (кокосови дървета, ананаси, морски костенурки) - могат да накарат всеки да се почувства в въодушевление за отмора.

Но те са желани и от локалните поданици, изключително от политиците и предприемачите. " В Хаваите ризите " Алоха " се носят съвсем на всички места и от всички ", споделя Челе Пахинуи, изпълнителен шеф на спектакъл Nā " ālehu на Големия остров на Хаваите. " Ако отидете на празнична вечер, съвсем всеки мъж е облечен с тях ".

Ризите " Алоха " се появяват на островите през 30-те години на предишния век, като постоянно са изработвани от японски имигранти благодарение на плат за кимоно. С течение на годините тъканите се развиват дружно с мултиетническата общественост на Хаваите - коприна от китайски имигранти, оризови торбички от японски имигранти и палака, каре, въведено от британските моряци през 18-ти и 19-ти век. Принтовете стартират да отразяват хавайската просвета: канута, дъги, сърфисти.

Кафтани: Северна Африка и Близкия изток

Кафтаните, разказани в Библията като облекла, които падат под коленете, са носени още в антична Месопотамия (днешна Турция, Сирия и Ирак). Обикновено с дълги ръкави и без копчета, тези облекла са били носени от султани и високопоставени чиновници по време на Османската империя сред XIV и XVIII век. През XVI в. те мигрират в Северна Африка (Мароко, Алжир).

Днес мъже и дами в Близкия изток, Северна Африка и Сенегал носят кафтани в разнообразни стилове - от публични (коприна, кадифе) до ежедневни (вълна, която защищава от пустинния прах). През 2023 година Алжир и Мароко предлагат облеклото за включване в Списъка на нематериалното културно завещание на ЮНЕСКО.

Кебая: Югоизточна Азия

Пътешествениците по света могат да разпознаят кебаята - сходна на сако блуза с вграден панел - като част от униформата, с която са облечени стюардесите на Сингапурските или Малайзийските авиолинии. Смята се, че е съкратен потомък на кафтана от Близкия изток, само че е пристигнала в Югоизточна Азия по морските търговски пътища и е била известна измежду дамите поради скромния си жанр. " Кебаята има огромно значение за нашата мултикултурна общественост в Сингапур и Югоизточна Азия ", споделя Ратяна Тахир, притежател на Kebaya by Ratianah в Сингапур. " Тя постоянно се носи на публични специфични събития и сватби. "

В цяла Югоизточна Азия кебаите се създават в разнообразни форми, силуети и материи. През 2023 година Малайзия, Бруней, Индонезия, Сингапур и Тайланд взаимно предлагат обичайна блуза за включване в Списъка на нематериалното културно завещание на ЮНЕСКО.

Гуаяберас: Латинска Америка

Ако отивате на фиеста, женитба или друго празненство в Мексико, Куба, Гватемала или Южна Флорида, има възможност да видите някой с ленена или памучна риза гуаябера. Ризите с копчета са със заострени яки, четири джоба (два на гърдите и два на талията) и бродирани плисета или алфорзи.

Свежите ризи евентуално са се появили за първи път през XVIII в., само че точният им генезис е неразбираем. Дали първата гуаябера е била направена за фермер (тези джобове наподобяват идеални за семена или инструменти), или е произлязла от испанска военна униформа? Въпреки че кубинската гражданска война от 1959 година краткотрайно приключва пристрастеността към ризите на този остров, те имигрират във Флорида.

Малкият град Текит в мексиканския щат Юкатан е прочут като столица на гуаябера. Много от жителите му създават ризите в фамилни работилници, а всяко лято годишният панаир на Гуаябера притегля хиляди гости, които се интересуват от мода.

" Сан Антонино " рокли: Мексико и Тексас

Бродирани с цветя и назъбени листа, пъстрите рокли " Сан Антонино " изпълват историческия пазарен площад в центъра на Сан Антонио, Тексас. Повсеместно присъстващи на тексаските празненства, изключително на годишната пролетна фиеста в Сан Антонио, роклите получават името си от Сан Антонино Кастильо Веласко, Мексико, живописното градче в Оахака, където се създават.

" В роклите и блузите са вложени толкоз доста дребни елементи ", споделя Треса Кастро, притежател на бутик в Сан Антонио, Тексас. " Прозвището им е hazme si puedes, или направи ме, в случай че можеш, заради тяхната трудност. "

Пътувайте до Сан Антонио или Оаксака и ще видите роклите и блузите на туристи, локални поданици и даже на танцьори от Деня на мъртвите. " Не бива да имате никакви запаси по отношение на носенето на рокля от Сан Антонино ", споделя Кастро. " Това оказва помощ да се резервира работата на занаятчиите. " /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР