Много трудно хората подаряват изкуство по Коледа, особено от галерия,

...
Много трудно хората подаряват изкуство по Коледа, особено от галерия,
Коментари Харесай

Павел Тодоров: Ново поколение колекционери търсят модерно и енергично изкуство

„ Много мъчно хората подаряват изкуство по Коледа, изключително от изложба, в която нещата са по-скоро колекционерски. Много е мъчно да се познае усетът на този, на който ще бъде подарена картина, само че коледното въодушевление основава позитивни страсти и доста хора си вършат дарове сами на себе си “.


Това съобщи пред БГНЕС Павел Тодоров, притежател на изложба и оценител на картини.

Клиентите му купуват изкуство без значение от интервала на годината, значимото изискване е да се появи нещо задоволително забавно, пламенно и друго.


„ Традиционно по-слаб месец е септември, тъй като доста от евентуалните ни клиенти пътуват тогава, по-слаб месец е април, тъй като тогава се заплащат налозите “, разкри оценителят на картини и продължи: „ Въпреки това появи ли се произведение, несъмнено, на естествена пазарна цена, няма мощен и слаб месец “.

Според Тодоров в последните години доста динамично се е трансформирал усетът на клиентите, а оттова и пазарът на картини в България.


„ Някои от класиците като Владимир Димитров-Майстора, Никола Танев, Ярослав Вешин, Бенчо Обрешков направиха доста огромен растеж на цените. Картините на тези художници нарастнаха в пъти за последните две години “, посочи Тодоров. Но има „ по-нови “ като Димитър Буюклийски, чиято кончина бе през октомври 2022 година и чиито картини покачват цената си в пъти.

Оценителят на картини изясни и, че има нещо друго доста забавно, а точно това, че поколенията в колекционерството стартират да се сменят.


„ Появяват се едни по-млади хора, хора на към 40 години, които са се докоснали до изкуството, влюбени са към този момент в него, които имат благоприятни условия и предпочитание да го имат. Тези хора обаче към този момент гледат към по-модерните, по-съвременните създатели, по тази причина Ганчо Карабаджаков и Енчо Пиронков стартират да излизат на много по-преден проект и да задържат по-високи цени. Така един човек на 40-50 година търси нещо по-модерно, по-жизнено и по-цветно “, счита Павел Тодоров. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР