Много страни-членки на ЕС са обезпокоени, че развитията в Афганистан

...
Много страни-членки на ЕС са обезпокоени, че развитията в Афганистан
Коментари Харесай

Нараства опасността от нова мигрантска вълна от Афганистан

Много страни-членки на Европейски Съюз са обезпокоени, че развитията в Афганистан могат да предизвикат повтаряне на миграционната рецесия в Европа от 2015 година, когато повече от един милион души, множеството от които сирийци, афганистанци и иракчани, дойдоха в Европа и желаеха леговище.

Талибаните може да изолират афганистанската столица Кабул в границите на 30 дни и да завладяват града след три месеца, предизвестява американското разузнаване. Миналия месец американското разузнаване предвижда, че афганистанското държавно управление може да падне след по-малко от шест месеца. Новите оценки за три месеца излизат след светкавичното нахлуване на бунтовниците. Те към този момент управляват 65 % от територията на страната и девет от общо 34 провинциални столици. Последните три паднаха в границите на 24 часа. Днес е бил заменен началник-щабът на афганистанската войска.

Гърция предизвести, че Евросъюзът не е подготвен за още една мигрантска рецесия.

" Европейският съюз не е подготвен да се оправи с нова миграционна рецесия, сходна на тази през 2015 година, и би трябвало да предприеме дейности, с цел да предотврати всеобщото бягство на хора от разрастващия се спор в Афганистан, съобщи през днешния ден гръцкият министър на миграцията Нотис Митаракис, представен от Ройтерс.

Гръцкият министър на миграцията сподели, че Европейски Съюз би трябвало да предложи повече поддръжка, с която да помогне на Турция да облекчи натиска от нараствания миграционен поток от Афганистан. Според Митаракис Европейски Съюз не би могъл да поеме още една рецесия като тази, пред която беше изправен през 2015 година

" Европейски Съюз не е подготвен и няма ресурса да се оправи с още една миграционна рецесия ", съобщи Митаракис пред Ройтерс.

Колапсът на държавността в Афганистан ще сътвори условия за интернационален тероризъм и екстремизъм, установи шеф щабът на английските въоръжени сили военачалник Ник Картър.

Германия и Нидерландия обаче оповестиха, че приключват връщането в Афганистан на отхвърлени претенденти за леговище. Решението опонира на писмото, което Берлин и Хага подписаха до Европейската комисия. В него шест страни членки упорстват на правото си да връщат отхвърлени претенденти за леговище от Афганистан.

" Наскоро афганистанското държавно управление изиска да прекратим полетите за репатриране до края на октомври. Сега изпълняваме това искане. Мисля, че това е вярното решение ", разяснява външният министър на Германия Хайко Маас.

Писмото до Еврокомисията е подписано и от Белгия, Австрия, Дания и Гърция.

" Прекратяването на връщането на хора без право на интернационална отбрана ще изпрати неверно обръщение в мъчно време за Афганистан. Този ход ще накара повече хора да тръгнат към Европейския съюз ", предизвести министърът по миграцията на Гърция Нотис Митараки.

Американският президент Джо Байдън съобщи, че не съжалява за решението си да изтегли американските елементи от Афганистан и съобщи, че държавните войски би трябвало да се бият за идеята си.

" Трябва да се бият за себе си и за своята страна. Ще продължим да съблюдаваме уговорките си, да оказваме въздушна поддръжка, да ги доставяме с храна и съоръжение, и да плащаме заплатите им. Но би трябвало да желаят да се бият, те са повече от талибаните. Не скърбя за решението си да се изтеглим ", съобщи американският президент Джо Байдън.

Президентът Ашраф Гани дойде в основния северен град Мазар-и-Шариф, с цел да търси поддръжка от локалните военни водачи. Мазар-и-Шариф е покрай границата с Узбекистан и Таджикистан, и рухването му ще значи цялостна загуба на държавен надзор над Северен Афганистан.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР