Много са причините за високата смъртност у нас. Проблемът се

...
Много са причините за високата смъртност у нас. Проблемът се
Коментари Харесай

Бивш здравен министър заяви защо смъртността в България е толкова висока

Много са аргументите за високата смъртност у нас. Проблемът се политизира ужасно доста, освен у нас, само че и в чужбина. Това съобщи някогашният здравен министър доктор Мими Виткова за Нова тв.

По думите й част от аргументите са подготовката на обществото и на здравната система, защото ограниченията не са едностранни, пропиляните месеци, разнопосочните ограничения, късната хоспитализация, както и прехвърлянето на отговорност.

"Вероятно, когато мине епидемията, тогава ще сме по-категорични. Дали късият, само че по-тотален локдаун не е по-ефективен от "влаченето " в половинчати ограничения, когато може да получим две в едно - висока смъртност и стопански последици ", съобщи доктор Виткова.

Според някогашния здравен министър не е подобен проблем тоталното затваряне на стопанската система, колкото затварянето на тези браншове, които не са директно свързани с стопанската система.

"Да спреш плановите интервенции преди да си затворил нощните заведения е мярка, която не може да бъде обяснена разумно ", безапелационна бе тя.

"Ние кревати имаме задоволително като брой. Те са свръх съсредоточени в някои райони в страната, само че са в недостиг в други ", посочи доктор Виткова.

"Вече е толкоз дифузно разпространяването... РЗИ нямат потенциал да проследят контактните, нямаме всеобщо тестване, с цел да можем да изолираме тези, които са без клиника. Там е заплахата - децата и младите са без клиника, само че те разнасят заболяването ", сподели още тя.

Запитана дали опазването на здравето ни е най-зле по всички индикатори, доктор Виткова отговори: "Това че сме на дъното, не трябва да го оспорваме. Статистиката е комплицирана. Ние нямаме информация каква е възрастовата конструкция на смъртността, нито каква е комбинираната патология дружно с COVID-19. Т.е. дали пациентите умират от ковид или с ковид ".

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР