Много проблеми могат да доведат до появата на чувствителност към

...
Много проблеми могат да доведат до появата на чувствителност към
Коментари Харесай

Защо някои от хората са чувствителни към светлина?

Много проблеми могат да доведат до появяването на сензитивност към светлината, от слънчево изгаряне във вътрешната страна на очната ябълка, до отлепена ретина, мигрени и даже менингит. Но характерните особености на фотофобията още не са добре разбрани.

Ново проучване откри пигмент, който се оказва, че играе основна роля за управлението на циркадните ритми като изпраща информация към образния кортекс. Като употребява светлина, която не се улавя от другите рецептори на зрението, учените са разкрили, че стимулирането в тази част от спектъра може да бъде извънредно проблематично за някои хора.

Учени от университета в Пенсилвания са изследвали свойствата на пигмента меланопсин с вярата да открият дали неговото стимулиране може да бъде записано от тази част от мозъка, която дава отговор за построяването на картината на заобикалящата ни среда.

“Меланопсинът е част от нашата зрителна система в продължение на доста дълъг постепенен интервал и управлява няколко доста значими реакции към светлината ”, изяснява водещият академик Мануел Спичан, който в този момент работи в университета в Оксфорд. Една от тези функции е да управлява отварянето и затварянето на ириса съгласно количеството синя светлина, която получава. Реакцията на пигмента в отговор на интензивността на светлината също по този начин оказва помощ на тялото да следва естествения си дневен темп.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР