Много преди този вирус - SARS Cov-2 (официалното медицинско название

...
Много преди този вирус - SARS Cov-2 (официалното медицинско название
Коментари Харесай

Проф. Доброслав Кюркчиев: Изкуственото повишаване на имунитета не е безобидно

" Много преди този вирус - SARS Cov-2 (официалното здравно наименование на COVID-19 - б.р.) е разказано, че всяка вирусна зараза има своя виропатичен резултат и своя имунопатичен резултат - отрицателните последици на организма в резултат на свръхреакцията на имунната система ", разяснява пред БНР проф. Доброслав Кюркчиев - шеф на Лабораторията по клинична имунология в университетската болница " Св. Иван Рилски " по отношение на клиничения имунитет и за какво прекомерно подтикваната имунна система с добавки и медикаменти може да е рискова при Covid-19.

" Не е ясно при кои хора ще се прояви това, само че опитите за авансово изкуствено повишение на имунитета посредством имуностимуланти, с концепцията да не те хване вирусът, са идеална причина това да стане, според мен " - акцентира имунологът.

Според него безконтролното взимане на имуностимуланти не е безобидно.

" Това сочи цялостният ми опит. Това е рисково. Имунната система не би трябвало да е мощна, тя би трябвало да е уравновесена и добре контролирана, имуностимулантите също би трябвало да се дават под лекарско наблюдаване - те си имат показания.

Такова е ситуацията с приемането на витамините - те също не може да се вземат без нужда . Това се отнася и за витамин С.

" Витамин D се предлага да има положителни равнища, тъй като той има регулаторни функционалности на бурната реакция на имунната система - като тази цитокинова стихия ", сподели специалистът.

Пациентите с автоимунни болести не са по-язвима група от останалите към ковид, разясни още той.

" Може би към края на лятото на последваща година ще има ваксина против ковид . Засега данните сочат, че той не е податлив да мутира.

Около 4 на 100 от хората в международен мащаб прекарват тежко ковид. Това не се трансформира от началото на пандемията до момента.

" Възрастните хора е добре да си слагат противогрипна ваксина ", посъветва експертът.

От времето на заразяване - дали по едно и също време или поредно с грип и с ковид, ще зависи какъв брой тежко ще протече болестта на пациента - разяснява още проф. Кюркчиев.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР