Много популярни спортни звезди на България ще поведат колоната на

...
Много популярни спортни звезди на България ще поведат колоната на
Коментари Харесай

Спортни звезди повеждат Велошествие за по-чист въздух в София

Много известни спортни звезди на България ще поведат колоната на обичайното Велошествие „ За по-чист въздух “ тази неделя (на 15 май).

Стартът на колоездачите е тъкмо в 11 ч. по маршрут от Народно заседание през Орлов мост около Перловската река до НДК и по-късно по бул. Витоша до входа на Южния парк . Там на огромната поляна е очакван живописен състезателен празник с доста атракции, детски съревнования, викторини с награди, усмивки и занимания.

Събитието се провежда от „ София – Европейска столица на спорта “ , Центърът за градска подвижност и Столична община. Сборният пункт пред основния вход на Народно заседание ще бъде отворен в 10.00 ч. с цел да може всеки участник да получи фланелка и стартов номер, с който след това би могъл да се включи в многото томболи с награди в Южния парк.

Велошествието няма спортен темперамент , а прекосяването по 4-километровия маршрут е за да се насочи обръщение за по-чист въздух, за по една още по-красива и зелена българска столица. „ София – европейска столица на спорта “ провежда събитието към този момент седма поредна година, дружно с още над 100 прояви, които имат за цел да дават повече благоприятни условия на софиянци и гостите на града за спорт и деен метод на живот.

Скица на маршрута, последни вести и всичко за идното в неделя около Велошествието можете да намерите в детайлности в специфичната Фейсбук страница на събитието

Олимпийски митове и първенци повеждат колоната

На старта ще бъдат някои от най-известните спортни звезди на България. Отново с колоната ще потегли именитата Евгения Раданова, която с изключение на трите си медала от зимни олимпиади е и единствената българка взела участие и на зимна, и на лятна олимпиада със своя старт в колоезденето от Игрите в Атина 2004 година До нея ще бъде четирикратният олимпийски медалист - пренаписалият историята на международната гимнастика Йордан Йовчев. Заедно с тях ще потеглят част младите гении, избрани за лица на „ София – европейска столица на спорта “ в последните години: новата звезда на международното фигурно пързаляне Александра Фейгин, направилата неповторим пробив във фехтовката сабльорка Йоана Илиева, състезателката на шорттрек Катрин Мануилова и записалата необикновен международен пробив в планинското колоездене Изабела Янкова. Всички те ще поздравят участниците и ще насочат обръщение за по-зелена и спортна София.

На старт обичайно застават известни персони от културата, политиката и бизнеса, чиновници в посолствата у нас и други

Голям състезателен празник в Южния парк с доста награди, веселба и атракции

Много забавна стратегия ви чака и в Южния парк. Едночасовият състезателен празник там в неделя стартира в 11.30 ч. с доста музика, съревнования, занимателни игри и викторини с награди. За положителното въодушевление на присъстващите на огромната поляна до входа откъм бул. „ Витоша “ ще се погрижат професионални аниматори, които ще провеждат състезания за най-хубава декорация на велосипед, изтегляне викторини със стартовите номера на участниците с премиите от огромни фитнес центрове и магазини за спортни артикули.

Специални щандове и палатки ще демонстрират на децата най-новите трендове в колоезденето и методите за безвредно каране на колело. Аниматори от се грижат за положителното въодушевление с доста занимателни игри и съревнования измежду малчуганите, ще провеждат конкурс за най-хубава рисунка на тематика колела, най-красивите ще бъдат отличени със специфични награди.

Детска вело конкуренция

В Южния парк в 12.30 ч. ще бъде проведена и специфична конкуренция за деца с колела. Малчуганите ще започват със своите колела на групи по 200-метрово оградено трасе към огромната поляна. Проявата се провежда от „ Драг “ и „ София – европейска столица на спорта “ за деца до 11 години и е без спортен темперамент. След това малчуганите могат да се включат в състезанията за най-красива визия на велосипед, за най-хубава рисунка на тематика колело, както и в многото занимателни игри под управлението на аниматорите.

Заедно за град с по-малко пушеци

Целта на събитието е дружно да се призоват хората при опция да слязат от колите и да пробват различно напредване в градската среда. Велосипедите са отлична опция. Защото чистият въздух зависи от всеки един от нас.

Алтернативите на колите са:

- 55 км велоалеи и непрестанно увеличаващата се мрежа;

- 22 000 дка паркове и градини в един от най-зелените градове на Европа, град, който дават опция за вървене пеша;

- Подменен и освежен 90% от градския превоз. В последните няколко години Столична община осъществя една от най-мащабните стратегии за рационализация на градския превоз, която цели привличането на повече пасажери и прекъсването на остарелите и замърсяващи рейсове.

София е столицата с най-вече коли на глава от популацията, като в 70% от колите се вози единствено по един човек. Във връзка с това, Столична община се обръща към жителите да употребяват пролетното стопляне, да слязат от персоналните си коли и употребяват различно напредване в градска среда - да вървят пешком, да карат колело или да употребяват градския превоз.

Тъй че, облечете екипите и яхвайте колелата като опция на колите и пушеците. Нека дружно покажем по какъв начин нашата столица може да бъде още по-цветна, занимателна и чиста.

 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР