Много от нас са склонни да определят себе си като

...
Много от нас са склонни да определят себе си като
Коментари Харесай

Откъде идва нездравият интерес към истории за престъпления и серийни убийци?

Много от нас са склонни да дефинират себе си като захласнати от същинските закононарушения. В наши дни съществува едно голямо общество от хора, които гледат документални филми за престъпни " герои ", разучават случаи в Гугъл без спиране, слушат престъпни подкастове и четат книги за серийни убийци и убийства.

Но за какво сме такива? Защо сме захласнати от същинските закононарушения? Какво в серийните убийци ни притегля по подобен метод, че желаеме да знаем даже най-бруталния подробност от закононарушенията им, както и от предишното им, че развиваме този нездравословен интерес?

Експерти и психолози най-сетне дават отговор на въпросите какво се случва в нашите странни мозъци. И се оказва, че в действителност не сме чак толкоз странни, написа The Tab.

И по този начин, за какво сме толкоз захласнати от същинските истории за закононарушения?

Една от аргументите, заради които сме захласнати от престъпните истории, е факторът на човешкия интерес

Дейвид Грийн, учител в Юридическия университет във Англия, споделя пред The Tab, че точно ползата към живота на другите хора и отделянето на същинския човек от случая ни прави толкоз запленени. Той сподели: " Причините, заради които хората са захласнати от закононарушенията като цяло и по-специално от документалните филми за закононарушения, са многостранни. Една от главните аргументи, заради които студентите са привлечени да учат наказателно право и заради които имам вяра, че обществото е привлечено от документалните филми за същински закононарушения, е факторът на човешкия интерес. Престъплението може да засегне всеки от нас, без значение от възрастта, пола, етническата принадлежност или обществения статус. То може да се случи на инцидентен принцип, а когато се случи, може да опустоши живота на хората. "

" Развива нездрава фикс идея за живота на другите "

Дейвид добави, че съгласно него хората знаят маскимално доста за живота на другите и по тази причина седим и гледаме документални филми за други хора, които вършат неща, които даже не можем да си представим. По същата причина през последните десетилетия риалити форматите се радват на подобен голям интерес по целия свят.

Той сподели: " Това разкрива най-суровите човешки страсти и постоянно води до това, че хората стигат до най-ниските точки в живота си. Да бъдеш жалбоподател, очевидец или обвинен в закононарушение може да има последици за цялостен живот. Вярвам, че като хора сме мъчително заинтригувани от събития, които могат да имат такова влияние върху живота на другите. Същият примитивен инстинкт, който ни кара да гледаме автомобилни произшествия, по някакъв метод ни притегля към тези документални филми. "

Истинските истории за закононарушения ни дават и необичаен взор към правосъдната система

Дейвид споделя: " Втората причина е, че обществеността рядко, в случай че въобще стигне до там, има опцията да вникне във вътрешния свят на едно закононарушение - от полицейското следствие, през работата на юристите и юристите, та чак до правосъдното произвеждане. Това важи в още по-голяма степен за тежките закононарушения. Много хора минават през целия си живот, без да ги викат да работят като правосъдни заседатели. Всичко това значи, че документалните филми за същински закононарушения имат рядката дарба да полуотворен вратата към този прикрит свят. Естественото ни любознание като човешки същества ни притегля към тези документални филми и може да разреши на хората отвън правосъдната система да надникнат зад завесата. "

" Това е безвреден метод да изследваме мрачните житейски тематики "

Психолозите считат, че ползата ни към същинските закононарушения и серийните убийци се дължи на това, че това е елементарен метод да изследваме един тъмен свят от комфорта и сигурността на личния ни дом. В края на документалния филм можем да изключим устройството и да се върнем към естествения си живот. Психологът доктор Мег Арол съобщи пред The Telegraph, че схваща тази човешка фикс идея, тъй като " същинските престъпни истории ни разрешават да изследваме тъмната страна на природата по безвреден метод ", а психологът Ема Кени съобщи пред BBC, че гледането на престъпни излъчвания може да " провокира химически реакции в тялото ни, като в същото време утвърждава моралните ни възгледи за положително и зло ".

Авторката Кейтлин Ротер прибавя: " Искаме да надникнем в логиката на психиката на килъра, частично с цел да се научим по какъв начин да защитим фамилиите си и себе си, само че и тъй като просто сме удивени от ненормалното държание и многото способи, по които могат да се развият изкривените усещания. "

Ако сте от тази група хора и си мислите, че сте сами в пристрастяването си към същинските престъпни истории, несъмнено не сте. Дейвид Грийн говорейки особено за американците, прибавя: " Ясно е, че сме нация от пристрастени към същинските незаконни истории. Популярността на този род може да се дължи на естествения ни човешки интерес, който ни кара да се интересуваме от тъмното и особеното, само че е удивително да забележим, че това може да се дължи и на желанието ни да научим по какъв начин да се предпазим от рискова обстановка. "
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР