Много от българите тази година няма да правят зимнина заради

...
Много от българите тази година няма да правят зимнина заради
Коментари Харесай

Заради високите цени на зеленчуците софиянци май няма да правят зимнина

Много от българите тази година няма да вършат зимнина поради високите цени на зарзавата, демонстрира допитване на кореспондент на БГНЕС до гости на софийския Женски пазар.


Освен цената на зарзавата, в цената на лютеницата и туршиите се калкулират и разноски за ток и превоз, което пък още оскъпява продукцията.

Традиционно наесен цялостни със стока са и софийските тържища в кварталите Слатина, Дружба, и прочие, като там огромна част от продукцията е вносна.

С наближаването на сезона за туршии, на Женския пазар в София цената на доматите варира сред 1,60 до 3,50 лева за кг. Кромид лукът коства 3 лева

Цената на чушките е от 2,20 до 3 лв..Лютите чушки за кг са на цена от 4 и 6 лева Краставиците костват 3,50 лева, а корнишоните са 3 лева за кг.

Патладжанът е сред 2 и 2,50 лева за кг, а кг тиквички коства 2 лева 6 бр. царевица се продават за 5 лева Цената на чесъна е 7 лева за кг.

При плодовете – кг смокини коства 3,50 лева, прасковите и кайсиите са по 2,50 лева, 500 гр. малини костват 4 лева, а 500 гр. боровинки – 3,99 лева

Традиционните предписания за приготвянето на домашни сладка са 1:1 - на кг плод се поставя кг захар плюс лимонена киселина или лимонтозу, както и подправки на усет, да вземем за пример индрише. Ако плодът е по-сладък, количеството захар се понижава.


Традиционната рецепта за домашна лютеница включва няколко кг домати, чушки, патладжан и подправки.


БГНЕС предлага на своите читатели изпитана рецепта за домашна лютеница с изискването, че производството на лютеница е колкото с мисъл за зимата, толкоз с отношение към топлите септемврийски дни и удоволствието от самото подготвяне на зимнината, като количествата в рецептата може да варират. Резултатът, обаче, ще е отличен при всички положения!

2 кг чушки

1 кг патладжани

3 кг домати

3 глави лук

1 глава чесън

4 моркова

1 ч.ч. захар

3 с.л. сол

80 мл. алено вино

80 мл. оцет

80 мл. олио.

След изпичане, лютеницата се поставя в буркани, които се стерилизират. Бурканите би трябвало да са чисти и авансово подсушени. Задължително ползвайте нови капачки! /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР