Много наивно е да смятаме, че руският газ е по-евтин.

...
Много наивно е да смятаме, че руският газ е по-евтин.
Коментари Харесай

Икономист: Азерският газ е в пъти по-евтин от руския, който постоянно поскъпва

Много наивно е да считаме, че съветският газ е по-евтин. Евтиният газ е единствено азерският, по дълготрайния контракт. Той е в пъти по-евтин от съветския, тъй като зависи от петролния съставен елемент. А служебният кабинет потегли непосредствено към Москва. Това разяснява енергийният специалист и икономист Мартин Димитров.
Той дефинира като огромен гаф отказването на танкерите с полутечен газ. " Слотове има, можеше в краен случай да се препродадат на по-висока цена. Трябваше да бъдат потърсени гръцките и турските власти  на доста високо равнище, с цел да се договарят потенциали. При такива обстановки се беседва на равнище министър председатели и щяха да обезпечат слотове за разтоварване ", показа той.
Според него имаме съответна причина за повишаване на горивата - целенасочената съветска политика към ограничение на доставките. " Няма закрепена цена на газа. Тя зависи от настоящата борсова спот цена. Русия преднамерено лимитира доставките и цената непрекъснато пораства. Руският газ всеки ден става все по-скъп. Затова е огромна неточност, че не бяха купени седемте американски танкера, тъй като тяхна цена не зависи от борсата в Нидерландия, а от такава оттатък Океана ", акцентира Димитров.
По думите му Москва е поискала едностранно заплащане в рубли, само че служебният кабинет в този момент може да сложи България в мъчно състояние при възможен арбитраж. " Ако в този момент се одобри заплащане в рубли, ще се прескочат евросанкциите и Европейски Съюз може да отговори с ограничения към нас. При арбитраж не можем да имаме искания в обезщетения, в случай че към този момент решим да приемем заплащане в рубли ", уточни той. И посочи, че намаляването на потреблението на газ може да се случи посредством две цени на парното и гладко прекосяване към други горива.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР