Много мразя такива моменти, когато темата сама ти се натрапва

...
Много мразя такива моменти, когато темата сама ти се натрапва
Коментари Харесай

Колко пък да е безпринципна една коалиция!

Много ненавиждам такива моменти, когато тематиката сама ти се натрапва като някоя хитруша. Този път е още по-зловещо, тъй като в случай че не искаш да пишеш за избори, ще би трябвало да пишеш за футбол, а мен това ме ужасява. Все отново сред изборите и футбола предпочитам изборите.

Нека приемем картината такава, каквато я рисуват самите партии. България е аварирала. У нас от дълго време " няма страна ", само че все пак страната някак си съумя да се провали - разяждана от корупция и престъпност, зле ръководена, бедна и изостанала, блъснала дъното и копаеща надолу. Всички са единомислещи, че би трябвало да бъде избавена (тая страна, дето я няма) - да се прекратят злоупотребите, да се санкционират отговорните и да вървим напред всички дружно, ръка за ръка, един в ръководството, различен в съпротива - за националното богатство. Когато една страна е унищожена дотам, до каквато съгласно предизборната акция е унищожена нашата, то тя се намира в изключително състояние, форсмажор, което изисква изключителни ограничения. Ако партиите в действителност мислят по този начин, то те ще оставят на по-заден проект своите идеологически и политически разлики (доколкото въобще съществуват такива) и ще запретнат ръкави за справяне с форсмажора. Всяка от тях е представител на някакъв сегмент от нацията - интелигенция, селяни, гурбетчии, млади, остарели, образовани, неуки, красиви, грозни и така нататък - както е споделил Дядо Вазов: всякоя възраст, класа, пол занятье би трябвало да вземе присъединяване в това предприятье. Тези категории надали се намират в някаква непреодолима борба между тях, така че нищо не им пречи да работят за общото богатство чрез виновните, родолюбиви и себеотрицателни партии.

Първата стъпка е час по-скоро да се образува постоянно законно , а не еднолично назначено, държавно управление, отразяващо волята на суверена по смисъла на демократичните идеали. Водещ принцип при образуването на това държавно управление да бъде националният интерес, в който се кълнат всички. Да се обединят към огромното, пък дребното да оставят за по-сетне. Или нагледно казано - в случай че в Генисаретското езеро се давят израелец и палестинец, първо да се спасят с общи старания, пък след това да се бомбардират колкото си желаят. Такава е логиката, някои неща са по-важни от други, нещата би трябвало да се степенуват. И в случай че спасението на аварирала България е измежду най-важните неща, то политическите сили ще гледат първо да се измъкнат дружно от Генисаретското езеро, пък след това ще спорят по тематиките, които ги разделят. Ако не го създадат, то или България не е в чак такова пагубно състояние, или в случай че е, това за силите не е от първостепенно значение, а всичко, което са скандирали и в което са се клели, е неистина.

Очевидно няма политическа мощ с болшинство за еднопартийно държавно управление. Станислав Трифонов към този момент предложи на малцинството (който ще изпрати " двама български (мъж и жена) и един северомакедонски астронавт в космоса " ), обаче съществуването на подобен кабинет изисква непостижима по мащабите си благосклонност от страна на всички останали. Може пък и да го поддържат, тъй като всеки, който тръгне в този миг да ръководи самичък, ще изгори, с цел да свети. А никой естествен политически индивид не желае да се трансформира в краткотраен светилник, вместо да остави някой различен да се изложи вместо него. Не мога тук да скрия удоволствието си (да не кажа злорадство), че явно другите " партии на смяната " не са поканени да се включат със свои министри и в националните им управления сега е рев и скърцане със зъби.

Във всеки случай е по-добре да има еднопартийно държавно управление, най-малкото поради отговорността. Но в случай че мечтаното е непостижимо, да забележим кое е вероятното. То явно би било някаква коалиция. И дано не се хващаме за изказванията на партиите, че в никакъв случай и за нищо на света нямало да се коалират с този или оня. Дни преди да се случи Тройната коалиция, Царят даде обещание на две страници в " Труд " и " 24 часа ", че няма да се коалира със социалистите, пък се коалира и никой не умря. Ако днешните партии в действителност желаят да избавят загиващото родно място, ще свидлив зъби и ще се коалират с който се постанова. Възможните обединения са няколко, като за база взимаме разпределението на мандатите от прогнозата по Българска национална телевизия през вчерашния ден сред 19:00 и 20:00 часа: ГЕРБ-СДС 62, Има Такъв Народ 59, Българска социалистическа партия 37, Демократична България 37, Движение за права и свободи 31, ИМВ 14. Със сигурност това няма да са окончателните точни бройки, само че пропорцията е тази и казаното няма да се промени при ± няколко депутати за партия.

Ако партиите и политиците милеят за народ и татковина и в случай че нямат трагични разлики във възгледите си (а те нямат - всички желаят по-големи пенсии и промени, нали по този начин?), всевъзможни обединения са вероятни и възможни.

ГЕРБ/ИТН - 121 депутати - става, " на кантар ". И това е една прекомерно естествена коалиция, колкото и водачите да се вършат на неповторими. Свърши. Вече не им би трябвало да се вършат на неповторими. Изборите минаха. За месец всичко ще бъде забравено. Ще кажете: извънредно безпринципно! Анатема! Че кое ли пък в политическия живот е извънредно кардинално?...

Ето и една група разновидности, които не стават , в случай че не решат да вършат обединения, излъчващи държавни управления на малцинството (за чието битие към този момент си позволихме да бъдем скептични, тъй като хем обединения, хем на малцинството намирисва на лека нелепица):

ИТН/ДБ/ИМВ - 110 депутати . Не стига, обаче пък това са така наречен " партии на смяната ", нашата вяра, новата вълна. Само ген. Атанасов е една по-старичка капка в тая вълна. Мая Манолова също. Но това не лишава хубостта на порива. Мая Манолова ще бъде обществен министър, с цел да удовлетвори майките, Христо Иванов ще стане правосъден, с цел да направи промяната, от която е захласнат, а Николай Василев дано бъде министър председател - апропо, изборът му е успешен.

ГЕРБ/БСП - 99 депутати . И това не стига, въпреки да са партиите с максимален опит в ръководството, броейки и Съюз на демократичните сили в коалиция с ГЕРБ. Ама ще кажете: това е още по-безпринципно! А какво му е на пакта " Рибентроп - Молотов " от 23 август 1939? Интереса клати феса. И в случай че Българска социалистическа партия не беше в това окаяно положение, надали някой би се учудил от сходна коалиция. Дори ще се намерят съществени хора, които да я приветстват. А и никой не би трябвало да я порицава - нали съгласно едно известно проклинание ГЕРБ са ляво, а Българска социалистическа партия - дясно?

ИТН/БСП - 96 депутати . О, не! Какво приказваш! Но дано се замислим: в името на изчегъртването на Бойко Борисов всичко е възможно, всичко е простимо. И това не го споделям нито аз, нито вие, а го повтарят в продължение на цяла година всевъзможни виновни политически фактори, протестъри и държавни глави. Тъй както в името на родината всеки може да се коалира с всекиго, по този начин може да го стори и в името на изчегъртването.

Както казахме обаче, тези три разновидността не стават, тъй като не събират парламентарно болшинство. Но да забележим какво ще се получи, в случай че към рецептата прибавим и подправката Движение за права и свободи? Ето какво: ИТН/ДБ/ИМВ+ДПС - 141 депутати; ГЕРБ/БСП+ДПС - 130 депутати; ИТН/БСП+ДПС - 127 депутати. Във всички случаи сметката излиза. Дали пък не е била това концепцията през цялото време? Дали пък не е това концепцията на целият ни народен политически развой през последните 30 години?

Има и още един вид, който става: ИТН/ДБ/ИМВ+БСП - 147 депутати . Конфигурацията на " партиите на смяната ", както ги назовават, плюс Българска социалистическа партия не е доста по-различна от тази плюс Движение за права и свободи. Все ще се схванат някак. Пък нали и Българска социалистическа партия е от изчегъртвачите? А няма и кой знае каква идеологическа опозиция. Мая Манолова си е филиал на Българска социалистическа партия. Слави Трифонов още с референдума си се подреди " у лево ". " Да, България " и " Зелено придвижване " няма какво да ги разясняваме, те са достоверното съвременно ляво. Само клетото ДСБ на пръв взор като че ли не си е на мястото, само че единствено на пръв взор - след Реформаторския блок у тях надали е останало нещо дясно, вижте ги единствено в Европейския парламент, развели цветовете на дъгата! Тъй че ето ви една хубава коалиция - хем лява, хем революционна, хем изчегъртваща.

Не се скандализирайте, от казаното дотук (надявам се да го приемате като сатира). Партиите от дълго време всъщност са компании - търговски сдружения с предмет на активност власт и всяка принадена стойност, която може да се извлече от нея. Лидерите и националните им управления са длъжни да ги ръководят с грижата на положителни търговци, както е записано в Търговския закон, член 118 (1). Следователно няма никаква спънка, нищо смущаващо да основават между тях joint ventures. Нали знаете какво е това - компании, може и конкурентни, които се съюзяват краткотрайно за осъществяването на дадена съответна задача, след което още веднъж всяка поема по своя път. Нещо като ИГ Фарбен. През Първата международна война се основава този интересегемайнешафт и в него вземат участие другояче конкурентните химически концерни БАСФ, Байер, Агфа и още три като тях, с чиито засукани имена няма да ви утежнявам. Целта е да се изкарат колкото може повече пари от войната, а и от идната - Втората международна. И аз не съм напълно сигурен дали Хитлер се разпореждал с ИГ Фарбен или ИГ Фарбен с Хитлер.

Какво пречи в името на устойчиво постоянно държавно управление българските партии да постъпят като едни доблестни корпорации и да осъществят между тях най-изгодния за страната джойнт венчър? Да не са нещо по-лоши от БАСФ, Агфа или Байер? А пък ние ще сме наясно с същинския им интерес и няма да сме принудени да им слушаме нелепостите, в които към този момент надали има вяра някой приблизително образован човек. Освен това мисля, че Картаген би трябвало да бъде опустошен.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР