Много ми се иска да покрием критериите и България да

...
Много ми се иска да покрием критериите и България да
Коментари Харесай

Финансист за попадането ни в списъка за пране на пари на FATF: Това е голям проблем

„ Много ми се желае да покрием критериите и България да бъде от идната година пълновръстен член на еврозоната. Ние нямаме доста време, с цел да осъществим критериите. Не изпълняваме инфлационния критерии, въпреки че с развиването на някои неща може да излезе, тъй че и лихвеният критерии не изпълняваме ", съобщи пред bTV финансистът и някогашен заместител министър на финансите Любомир Дацов.

Според него идващите четири месеца би трябвало да имаме негативна инфлация поради тези близо 2%, с които надвишаваме критерия за инфлацията.

„ Причината е, че тази инфлация се мери на средногодишна база. Сега отклонението е близо двойно. Може да е допустимо това да се случи, тъй като в Гърция се е случвало, а по-късно споделиха, че статистиката е подправила документите. Другото нещо е с някаква политика, само че сега инструментите на политиката работят доста по-дългосрочно ", изясни Дацов.

Той изясни, че конвергентният отчет би трябвало да излезе или края на май, или началото на юни.

Преди дни излезе информация, че България е включена в " сивия " лист за пране на пари на Работна група за финансово деяние (FATF).

" Много хора споделят, че сме неточно включени. Това обаче е огромен проблем. Какъв е мотивът, с цел да ни вкарат в този лист няма по какъв начин да знам. Така или другояче това е огромен политически проблем, тъй като може да не е аршин (за еврозоната), само че страна, която е в листата за пране на пари и да стане член на еврозоната, е евентуален риск и заплаха ", разяснява Дацов.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР