Много хора страдат от недостиг на витамин D, в резултат

...
Много хора страдат от недостиг на витамин D, в резултат
Коментари Харесай

Солариум за кокошки увеличава четири пъти витамин D в яйцата им

Много хора страдат от дефицит на витамин D, вследствие на което са изложени на нараснал риск от трошливи кости и респираторни болести, написа Българска телеграфна агенция.

Птичите яйца са натурален източник на витамин D и едно от средствата да се компенсира най-малко отчасти този недостиг.

Екип от диетолози и учени от Германия е разкрил нов метод да увеличи наличието на витамина в яйцата, излагайки кокошките на ултравиолетова светлина, оповестява уеб сайтът " Юрик алърт ".

Търсейки средство да покачат естественото произвеждане на витамин D в яйцата, с цел да улеснят хората в набирането му посредством храната при неналичието на задоволително слънчева светлина, експертите от университета " Мартин Лутер " в Хале-Витенберг са открили, че отлична работа прави " солариумът " за кокошки.

" Идеята беше да се подтиква естественото произвеждане на витамин D при пилета. Използването на ултравиолетови лампи може да усили наличието му в яйцата ", изяснява Юлия Кюн от изследователския екип.

Идеята на експертите дава резултат. След единствено три седмици излагане на ултравиолетова светлина в продължение на шест часа на ден, наличието на витамин D в яйцата се е нараснало от три до четири пъти.

Допълнителната ултравиолетова светлина също така не е провокирала никакви явни проблеми за кокошките. Те нито са избягвали региона към поставените в курника лампи, нито са се държали по друг от нормалния метод. В резултат на това откривателите са стигнали до заключението, че методът им работи в на практика условия и че това може да е идната стъпка към снабдяването на популацията с витамин D. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР