Много хора са свикнали да живеят в стереотипиа, че трябва

...
Много хора са свикнали да живеят в стереотипиа, че трябва
Коментари Харесай

Преуспяването и мярката за успех: Откъде идва страхът да не се оженим ``навреме``

Много хора са привикнали да живеят в стереотипиа, че би трябвало да се оженят преди 30-годишна възраст, тъй като това е признато в обществото. Жените подценяват същинските си стремежи и страдат от натиска на родителите и близкото обграждане. 

Психологът Наталия Наумова изясни, за какво съществува страхът от това, че ''няма време'' да се омъжиш, и по какъв начин да го преодолееш. 

Според психологът този страх възниква в жени, които се ориентират по мнението на близките.

''Те имат вяра, че има някаква свръхзадача и мерило за триумфа на една жена. Ако е съумяла да се омъжи и да роди дете, преди избрана възраст, тя е сполучлива жена. А в случай че не е съумяла, тя е несретник ", споделя Наумова.

Страхът от това, че една жена не отговаря на упованията на другите, се образува от обстоятелството, че в детството си човек не е бил признат от родителите си, изясни специалистът.

''Например в детството си детето е чувствало, че родителите чакат от него избрани постижения'', показва психологът и добавя, че е значимо е да се осъзнае, че родителите единствено от време на време могат да се окажат причина за възникването на този проблем. ''Детската душeвност е по този начин устроена, че малчуганът обръща внимание на нещо, наскърбява се, прави си заключения и по-късно тази травма се намесва в живота на възрастните'', обяснява тя.

Специалистът отбелязва, че след навършване на пълноправие човек би трябвало да поеме отговорност за живота си и да дефинира същинските си стремежи и цели.

''Като възрастни, когато навършим 18 години и пристигна време да се замислим за фамилния живот, би трябвало да поемем отговорност и да станем свои лични родители. Важно е да хвалите, подкрепяте и приемате себе си. Време е да се превърнете във възрастен човек. Трябва да станете самостоятелен човек и да си зададете въпроса: " Какви са моите потребности? ", споделя Наумова.

Според нея всеки човек има потребност да сътвори семейство. Това обаче би трябвало да идва от персоналното предпочитание, а не от страх от позор или от това, че не дава отговор на упованията на другите. ''Съзнателно би трябвало да методите към въпроса за раждането на деца. Важно е човек да желае да има деца, да обича и да бъде обичан. Необходимо е да има персонална мотивация и тогава всичко ще се получи ", сподели тя.

Психологът акцентира, че когато човек самичък е изпълнен с обич, той ще е подготвен да я показа с другите.  По думите и по този начин жената става привлекателна за противоположния пол.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР