Много хора по една или друга причина не искат да

...
Много хора по една или друга причина не искат да
Коментари Харесай

Кокосовото мляко

Много хора по една или друга причина не желаят да употребяват прясно мляко – дали тъй като са вегетарианци, дали тъй като имат някакви подозрения в потребните му качества. Аз няма нито да акцентирам преимуществата на млечните артикули, нито противоположното, а единствено да предложа още една опция на всички тези, които ги заобикалят – кокосовото мляко.

Кокосовото мляко може да се получи по два метода – от още незрелите плодове или когато ядката към този момент се е оформила. Първия се употребява най-много в страните на Южна Америка, а вторият в Югоизточна Азия – откъдето са и продуктите, които могат да се намерят в българските магазини. Самата технология е извънредно елементарна – кокосовата ядка се пресова, първо единствено механично, а по-късно още два-три пъти след загряване в топла вода. Получава се по-гъста и по-рядка ароматна течност, която нормално се смесва и най-после се разрежда с вода, до момента в който доближи консистенцията на мляко. Вкусът също е съвсем еднакъв, само че по-сладък и с присъщия мирис на кокос.

Ароматната напитка съдържа доста минерали – манган, желязо, магнезий, фосфор, калий и селен, а от витамините доминират фолиевата киселина и вит. С. Най-ценната съставна част на кокосовото мляко е монолаурина. Това е ненаситената мастна киселина, която унищожава голям брой бактерии, гъбички и вируси, да вземем за пример тези на грипа, херпеса, дребната шарка и рубеолата. Освен кокоса, единственият й различен източник е майчиното мляко. Затова единствено една чаша от напитката на ден е задоволителна, с цел да се предпазим от разнообразни болести.

Въпреки привидната си лекост, кокосовото мляко съдържа доста повече мазнини от кравето – сред 17% и 22%. Въпреки това от него не се напълнява, даже тъкмо противоположното, защото подтиква метаболизма и функционалността на щитовидната жлеза. Затова няма да сбъркате, в случай че го включите в диетичното си меню.

Можете да употребявате кокосовото мляко като напитка или за приготвянето на разнообразни десерти – кремове, сладкиши, сладолед, мляко с ориз. В тайландската и индонезийската кухня то е главен артикул и се употребява в доста съществени ястия и съвсем всички супи и сосове. Затова в случай че сте фенове на екзотиката, не пропускайте да изпробвате някои от най-популярните предписания от Далечния Изток.

Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР