Много хора останаха без работа заради коронивусната епидемия, а част

...
Много хора останаха без работа заради коронивусната епидемия, а част
Коментари Харесай

Дъждовете забавят новата реколта от билки

Много хора останаха без работа поради коронивусната зараза, а част от тях заместват неналичието на приходи с брането на гъби и билки против дневна отплата.

През този интервал на годината се събират 80% от билките в България - главно стръкове, цветове и листа от растенията. Дъждовете бавят процеса на сушенето на билките, само че се чака да бъдат събрани задоволително количества. Това показа в изявление за БНР Иван Цицелков, ръководител на Управителния съвет на Българската асоциация на билкарите.

"Това е най-важното, което нашите билкари би трябвало да схванат, че вярната мостра и спазването на положителните индустриални практики е най-важното в нашия отрасъл и от тава зависи надлежно предлагането и търсенето от външните клиенти ", сподели Иван Цицелков.

Събирачите на билки получават указания за разпоредбите за събиране на билки на пунктовете за събиране на лечебни растения, а също и от чиновници на Горските стопанства, където се издават позволителни за събиране на билки.

"За всяка билка има способи и правила за събиране, с които те би трябвало да се преценяват ", добави Цицелков.

Около 80% от билките се изнасят в чужбина, където се преработват. Български билки се продават в над 50 страни.

Износът е главно за страните от Европейския съюз, само че български билки се продават в Северна и Южна Америка, Азия.

Между 20% и 30% от билките са култивирани.

"Като всяка година се следи една наклонност за увеличение на насажденията, което е добре, защото това дава една сигурност на пазара ", акцентира Цицелков.

Най-голям съперник на България в развъждането на култивирани билки в Европа е Полша, на международно равнище Китай, Египет, Индия.

Българската асоциация на билкарите има желание да предложи на Министерството на образованието да се вкара образование по компетентност билкар в междинните учебни заведения.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР