Много хора не разбират напълно разликите между обработените и необработените

...
Много хора не разбират напълно разликите между обработените и необработените
Коментари Харесай

Преработени срещу непреработени храни: Каква е истината?

Много хора не схващат изцяло разликите сред обработените и необработените храни, а и те не са толкоз елементарни и черно-бели, колкото ни се желае да бъдат. Особено когато приказваме за неразбираемото названиe „ обработени “… Какво ще рече това?

Объркването идва основно от обстоятелството, че постоянно използваме термина „ модифицирани “ храни, с цел да приказваме за нехранителните, нездравословни пакетирани храни на пазара и по заведенията за бързо хранене. Това от своя страна води до заключението, че щом една храна е модифицирана, тя автоматизирано е нездравословна. Но не е по този начин.

Технически, в случай че една храна е изменена по какъвто и да е метод от първичната си форма – тя се смята за модифицирана. Т.е. печеното месо е модифицирано, тъй като към този момент не е сурово. Сварените картофи също са модифицирани и т.н…

Макар че доста модифицирани храни могат да бъдат и са нездравословни, въпреки всичко не висчки са такива. И това, че нещо е прераобтено, не значи безусловно, че е неприятно.

Така че, с цел да разграничим нещата по-добре –ще разделим модифицираните храни на минимално обработени (сготвените например) и напълно модифицирани (за които основно ще приказваме тук). А също по този начин и ще разгледаме по-подробно разликите сред модифицираните и непреработените храни, повода да съществуват и какви са техните преимущества и дефекти.

Преработената храна дава спомагателна сигурност

Едно от най-съществените преимущества на модифицираната храна е, че е по-лесна за предпазване. Тя дава сигурност във времена на рецесия, тъй като е евтина за произвеждане и покупка и може да се складира за дълъг интервал от време.

И освен това – преработката не храната не постоянно значи утежняване на качеството й. Напротив – от време на време е тъкмо противоположното. Обработката може да усъвършенства качеството, наличността, устойчивостта, достъпността на дадена храна, като в това време може да усъвършенства и питателните й свойства.

Това е страхочно преимущество, изключително в по-бедни региони от света, където достъпът до храна е стеснен, финансовите благоприятни условия са минимални и един от главните проблеми на популацията там е недохранването. Много страни в Африка са характерен образец за това.

Преработените храни и резултата им върху здравето

Разбира се аз, както и множеството читатели на блога, живеем в надалеч по-развити или добре разрастващи се стопански страни, където недохранването не е проблем. Тогава, за хора като нас, има ли въобще някакво преимущество от приема на модифицирана храна като част от хранителния ни режим или тя по-скоро може единствено да утежни здравето и фигурата ни?

Вярваш или не – даже и хората в по-напредналите, развити страни, могат да се възползват от преимуществата на модифицираната храна в менюто си, без да се тормозят за здравето си.

Всъщност – модифицираната храна сама по себе си не е нездравословна за теб, в случай че не прекаляваш с нея. Проблемът е, че с този вид храна нормално се случва тъкмо това – по ред аргументи и поради особеностите на хранителния й състав и качества, с нея човек се засища по-трудно и преяжда по-лесно. А това води до отрицателни промени в композицията на тялото и утежняване на здравето в дълготраен проект.

Когато, обаче, умерено количество модифицирана храна се включи в другояче пълностоен, здравословен хранителен режим и най-важното – съблюдава се подходяш общ калориен прием за деня, потреблението й няма да повлияе отрицателно на тялото.

Това е по този начин, тъй като калорийния баланс в тялото дефинира неговата комбинация, а композицията на тялото значително въздейства и на здравето.

Така че в случай че общия брой приети калории за деня е под надзор (в баланс при поддържане или в подобаващ недостиг или остатък, надлежно при  или   ), може да се реализира мечтаното крепко, завършено тяло, даже и да хапваме модифицирана храна в режима си понякога.

Д се храниш напълно с модифицирана храна или огромни количества от нея, обаче, не е по никакъв начин добра концепция. Ето за какво:

Разлики в състава на микронутриенти в модифицираните и непреработените храни.

Да, модифицираните храни могат да бъдат модифицирани, с цел да съдържат или резервират по-добре питателните си субстанции, само че на процедура това не е по този начин при множеството хранителни артикули на пазара.

Всъщност според проведените проучвания повечето модифицирани пакетирани храни на пазара са с влошен състав на микронутриенти (витамини и минерали). Колкото по-преработена е дадена храна, толкоз по-малко микронутриенти и фибри съдържа тя.

Така че до момента в който приема на модифицирани храни в другояче следен режим не е проблем да цялостната композция и здраве на тялото, то залагането напълно на нея може да докара до редица дефицитни положения, поради намаления банкет на микронутриенти.

Разлики в капацитета на насищане на модифицираната и непреработената храна

Ако вземем за образец едно проучване върхо засищането от храната, което съпоставя огромен брой и необятен набор от храни, ще забележим, че най-хубаво насищане се реализира с непреработените пълнозърнести храни, а най-трудно се засищаме с напълно модифицирани храни.

От позиция на наситата, не всички модифицирани храни обаче са незасищащи. Добър образец за мощно модифицирана храна, която обаче засища добре и като цяло има добър хранителен състав, е пълнозърнестата паста (спагети, макарони и т.н.), която в гореспоменатото изследване се показва доста по-добре и от редица непреработени храни. Аз също включвам такава в режимите на моите клиенти.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР