Много хора днес си задават въпроса – как изобщо е

...
Много хора днес си задават въпроса – как изобщо е
Коментари Харесай

50 години от първото истинско меко кацане на Луната!

Много хора през днешния ден си задават въпроса – по какъв начин въобще е било допустимо през 1969 година човек да стъпи на Луната? Възможно е било! Постижението на американската стратегия “Аполо ” не е пристигнало ей по този начин, внезапно. Пътят към Луната е проправен от роботи-първопроходци.

На днешния ден означаваме половин век от кацането на автоматизираната лунна станция на НАСА “Сървеър 1 ”. Това е първото същинско меко кацане на повърхността на Луната.

На 3-ти февруари, както писах на страниците на КОСМОС БГ, отбелязахме половин век от първото кацане на Луната въобще (източник). То е реализирано от руската автоматизирана станция “Луна 9 ”. Но руското кацане не е “меко ” в същинския смисъл на думата. Преди съприкосновението с повърхността на Луната станцията е трябвало да катапултира от двигателния отсек, след което ударът е бил облекчен благодарение на въздушни възглавници.

За разлика от “Луна 9 ”, американската роботизирана задача “Сървеър 1 ” прави напълно следено меко кацане с помощта единствено на спирачни ракетни мотори. От този миг нататък НАСА повежда напред в лунната конкуренция. 

Изстрелването на “Сървеър 1 ” е извършено на 30 май 1966 година благодарение на ракетата “Атлас LV-3C ” и ускорителен блок “Центавър-Д ”. “Сървеър 1 ” е пратен непосредствено на траектория към Луната, без авансово въвеждане в паркираща околоземна орбита и без в началото реализиране на окололунна орбита. Станцията съумява да забави скоростта си от 9 700 km/h до цялостно прекъсване без проблем, без значение че ръководителите на задачата, отпред с Джъстин Ренилсън, пресмятат шанса за триумф да е едвам 10-15%.

Мисията на “Сървеър 1 ” продължава шест месеца и в границите на този интервал са снимани 11 240 фотоси от лунната повърхнина!

В рамките на стратегия “Сървеър ” (1966-1968 г.) са изпратени общо седем роботизирани спускаеми апарата. Пет от тях реализират сполучливо кацане, в това число “Сървеър 1 ”. Провалят се единствено “Сървеър 2 ” заради несполучлива промяна на полета и “Сървеър 4 ” заради детонация 2.5 минути преди кацането.

Петте сполучливи задачи съумяват да потвърдят, че лунният грунт е задоволително постоянен и апаратите не потъват в него, както и че повърхността не е толкоз назъбена, че да заплаши кацането на последващите пилотирани задачи “Аполо ”.

И по този начин, с помощта на триумфа на “Сървеър ” е проправен пътя за кацане на човек на Луната. А пък руските експерти, въпреки и да не съумяват да осъществят пилотираната си лунна стратегия, съумяват да изпратят два лунохода и да осъществят няколко възвращаеми задачи с снабдяване на лунен грунт на Земята напълно в роботизиран режим.

В края на 2013 година Китай се трансформира в третата страна след Съединени американски щати и Съюз на съветските социалистически републики, постигнала кацане на Луната.

За повече информация по отношение на “Сървеър ”: НАСА

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР