Много градове в Украйна са подложени на силен руски обстрел.

...
Много градове в Украйна са подложени на силен руски обстрел.
Коментари Харесай

Продължават тежките боеве в Северна, Източна и Южна Украйна, Мариупол е обкръжен и обстрелван

Много градове в Украйна са подложени на мощен съветски обстрел. Сред целите попадат и цивилен обекти. Най-тежък е натискът против градовете в южната част на страната, с изход на Черно море. Редица западни компании стопират продажбите в Русия.

Междувременно самостоятелни медии прекъсват работата си в страната, откакто Москва утвърди драконовски закон за цензуриране на репортажи за войната в Украйна.

Тежките боеве не престават в северната, източната и южната част на Украйна.

Киев понесе нови съветски ракетни удари, като в столицата се чуват детонации. Бомбардировките не престават в североизточните градове Харков и Чернигов.

Югоизточният пристанищен град Мариупол е обграден и обстрелван, а кметът Вадим Бойченко прикани за филантропичен кулоар. Градът е под блокада от четвъртък и Бойченко към този момент предизвести за филантропична злополука там. Прекъснати са електроснабдяването и водоснабдяването вследствие на „ безмилостните “, по думите на Бойченко, съветски офанзиви. Храната също е на приключване.

Мариупол е стратегически значим, тъй като контролът върху него ще сътвори сухопътен кулоар сред Крим и подкрепяните от Русия райони Луганск и Донецк.

Междувременно задгранични медии, измежду които Би Би Си и Си Ен Ен оповестиха, че приключват репортажите от Русия, откакто президентът Путин подписа законопроект, който ще санкционира за разпространяването на „ подправена “ информация за съветските въоръжени сили с до 15 години затвор.

В Русия също по този начин беше неразрешена обществената мрежа Facebook, блокиран е достъпът до Туитър и Ютюб. Москва сподели, че е подхванала дейностите, откакто достъпът до няколко профила на съветски медии е бил стеснен във Facebook.

Редица западни компании, като „ Майкрософт “, „ Самсунг “ и „ Шанел “, стопират продажбите си в Русия.

В доста градове по света се организираха демонстрации в поддръжка на Украйна и нейния президент Володимир Зеленски.

Хиляди хора излязоха нощес по улиците на грузинската столица Тбилиси и чешката - Прага, а президентът Зеленски направи послание към тях посредством видеовръзка.

Всички вие през днешния ден сте украинци, сподели Зеленски на Европа.

Антивоенни митинги имаше и във Франкфурт, Вилнюс, Лион и Братислава, Лисабон, Лондон, Сеул, Джакарта и други.

Президентът на Украйна ще направи по-късно през днешния ден послание към Сената на Съединени американски щати по видеовръзка.

Зеленски ще се обърне към американския Сенат по видеовръзка

Върховният комисар на Организация на обединените нации за бежанците Филипо Гранди съобщи, че броят на украинските бежанци наближава милион и половина и бързо продължава да пораства.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР