Много е важно засегнатите от фалита на Застрахователна компания „Олимпик“

...
Много е важно засегнатите от фалита на Застрахователна компания „Олимпик“
Коментари Харесай

Експерт: Засегнатите от фалита на Олимпик веднага да сключат нови полици

Много е значимо засегнатите от банкрута на Застрахователна компания „ Олимпик “ да сключат нови полици допустимо най-бързо от през днешния ден до 18 август, с цел да са покрити и предпазени. Това уточни Светла Несторова, която е ръководител на Асоциацията на българските застрахователи във връзка банкрута на кипърското сдружение.

Тя посочи, че компанията не е български осигурител. „ Регистрирана и лицензирана е в Кипър и работи у нас на правилото на независимост на определяне. Голямата част от портфейла й са застраховките „ Гражданска отговорност” – 200 хиляди автомобила. Може да кажем, че е кипърска компания, само че развива активността си у нас”, уточни тя пред bTV.

Според съществуващото законодателство на Европейски Съюз, надзорът на застрахователното сдружение се прави от страната, в която то е лицензирано – надлежно Кипър.

Несторова изясни, че Кипърският контрол е реагирал бързо, преди няколко месеца, само че не е била дадена публичност на това. Не се знае дали това е тенденциозен банкрут, само че съгласно нейната професионална оценка, този бранш страда от неналичието на награди и ниски цени и това е едно разумно развиване на нещата, откакто съвсем целия портфейл на тази компания е бил формиран от полици „ Гражданска отговорност “.

Несторова изясни, че Кипърския гаранционен фонд ще би трябвало да обезщети засегнатите жители у нас. На същия принцип вноските към българския гаранционен фонд ще послужат за обезщетяване при банкрут на български осигурител, оперирал в Европа.

Между 15 и 25% ще се усили и цената на „ Гражданската отговорност “. Несторова изясни, че цената и до момента беше незадоволителна и фирмите бележат загуби в тази област.

По думите ѝ тя ще продължи да пораства и поради решението на Върховен касационен съд да се усилят лицата, които имат право на изплащания. Тя предвижда повишаване до 100%.

Припомняме, че през вчерашния ден стана ясно, че " Олимпик " е изпаднала в неплатежоспособност. Заради това близо 200 000 коли у нас остават без наложителната " Гражданска отговорност ", а хиляди българи може да не получат компенсациите си.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР