Много е трудно да се пише за подготовката по изстрелване

...
Много е трудно да се пише за подготовката по изстрелване
Коментари Харесай

Нови спътникови снимки показват, че Северна Корея продължава подготовката по изстрелването на “спътника на любовта”

Много е мъчно да се написа за подготовката по изстрелване на неестествен сателит, изключително в случай че страната, която се приготвя за сходно начинание, не дава свободен достъп до данните си. Медиите на отшелническата страна, наричана Корейска народно-демократична република, са прецизно следени от управляващите.

Уебсайтът 38 North обаче ни даде сателитни фотоси на стартовата площадка Тончанг-донг, откъдето ще бъде изстреляна ракетата. Спътниковите фотоси са направени на 28 март и демонстрират забележителна интензивност. Северна Корея е в действителност сериозна във връзка с изстрелването на ракета, която ще носи неестествен сателит, наименуван от Корейската Централна Новинарска Агенция “спътник на любовта ”.

 DPRK launch pad labels

Тази сателитна фотография, направена на 28 март 2012 година, демонстрира съществуването в региона на севернокорейската стартова площадка на ремарке и двуметрова антена, която може да е част от радарната система. Images: © 2012 DigitalGlobe, inc

Една от фотосите, показана нагоре, изобразява мобилна радарна платформа, която е значителен съставен елемент от подготовката на всяко ракетно  изстрелване. Тя преди не е била откривана на сателитни фотографии. Ремарке с антена – евентуално проследяваща радарна система – е ситуирано на било, което се намира по средата на нов черен път сред стартовата площадка и изпитателната площадка на мотори.

 DPRK satellite launch pad

 Satellite launch pad phot 2

Снимки, направени на 28 март 2012 г.Images: © 2012 DigitalGlobe, inc

Наличието на мобилно ремарке с радарна техника демонстрира, че подготовките по изстрелването са в ход. По време на изстрелването, съществуването на радарни данни е наложително, с цел да се удостовери, че ракетата пътува по вярната траектория. Телеметрични данни от ракетните подсистеми, като да вземем за пример моторите и навигационните системи, демонстрират на инженерите в действително време до каква степен добре действа ракетата. По време на предходното несполучливо изстрелване през 2009 година на ракетата “Ънха 2 ”, тези данни били предоставяни на инженерите, разпределени в границите на осем работни станции от по двама индивида. Данните били прожектирани и на пет огромни инсталирани на стената монитори за ВИП гостите. На остарялата стартова площадка Тонгхае е имало две закрепени радарни системи с антени, инсталирани на покрива на прилежащи здания на контролния център.

Има известни доказателства, че КНДР е възнамерявала нещо сходно и за сегашната стартова площадка, само че експертите са трансформирали тактиката си. През 2006-2007 година Северна Корея почнала градежа на две структури – една от които е сходна на радарната постройка в Тонгхае, само че структурата спряла по-късно и постройките обрасли с растителност. Новото място, ситуирано няколко километра по-нататък, може да отразява решение на севернокорейските експерти да употребяват мобилна радарна платформа, а не закрепени (неподвижни) системи.

Снимки от 28 март също по този начин демонстрират райони, които преди са били пусти, само че по-късно били напълнени с някакви обекти, които евентуално съставляват празни резервоари за гориво и О2.

 DPRK tanks

Снимка преди (вляво) и след (вдясно). Виждат се цилиндрични структури, които могат да бъдат резервоари. Images: © 2012 DigitalGlobe, inc

Вероятно тези резервоари са били изхвърлени в тези местности, откакто съдържимото им е било трансферирано в постройките, които ще вземат участие непосредствено в зареждането на ракетата “Ънха 3 ”. Големият брой на резервоари, който се вижда на фотосите, демонстрира, че процесът по прекачване на гориво най-вероятно към този момент е завършил.

Разбира се, всичко това значително може да се окаже в огромна степен нечиста сделка, тъй като нямаме пряк взор към това, което фактически се случва, само че фотосите фактически демонстрират, че на мястото на изстрелване кипи дейна активност.

Напомням на читателите, че изстрелването на изкуствения сателит ще бъде извършено към средата на месец април в чест на 100 годишнината от рождението на Ким Ир Сен, създател на комунистическата страна. Ким Ир Сен е роден на 15 април 1912 година и ръководи Корейската народно-демократична република от 1948 година до гибелта си през 1994 година. Въпреки че Ким Ир Сен е завещан от синовете си Ким Чен Ир и Ким Чен Ун, почитта към някогашния водач продължава и до ден сегашен. Макар и от дълго време умрял, той и до през днешния ден се смята за “Вечния президент ” – като нито един от наследниците му не носи купа “президент ”.

Изкуственият сателит “Кванмьонсон 3 ”, който следва да излети до дни, е ябълката на раздора сред Северна Корея, Съединени американски щати и Япония. Западният свят като цяло вижда изстрелването на спътника като тест на бойна ракета. Но КНДР отхвърля тези обвинявания. Според Корейската Централна Новинарска Агенция това е “спътникът на любовта ”, а полетът е кротичък. По-рано беше оповестено, че в символ на мир Северна Корея е поканила задгранични представители да следят старта, измежду които представители на НАСА и на Япония. Корейската Централна Новинарска Агенция също по този начин твърди, че след още няколко сполучливи старта, всеки заинтригуван клиент в Западния или развиващия се свят би могъл да закупува стартове на ракети “Ънха ” за изстрелването на изкуствени спътници евтино. Разбира се, Северна Корея още не е признала публично, че от 1998 година насам всичките стартове до този миг са приключили с неуспех. КНДР към момента не се е трансформирала в галактическа страна.

Днес уебсайтът Новости космонавтики оповести, че Японската аерокосмическа организация в действителност е получила покана, съгласно която японски представители могат да участват на старта! Понастоящем поканата се разисква с министерството на науката и техниката. Все още не е взето решение дали японски представители ще участват – Япония може както да отхвърли предлагането, по този начин и да го утвърди.

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР