Много е сериозен достъпът, засегнати са буквално всички лица, които

...
Много е сериозен достъпът, засегнати са буквално всички лица, които
Коментари Харесай

Венцислав Караджов: НАП ще информира засегнатите от хакерската атака

Много е сериозен достъпът, наранени са безусловно всички лица, които са подавали заявления за приходи, за здравен и застрахователен статус, в това число и информация, която касае оборота на документи сред Национална агенция за приходите и други държавни институции. Това изясни Венцислав Караджов, ръководител на Комисията за отбрана на персоналните данни (КЗЛД), в предаването ”Лице в лице ” по Би Ти Ви във връзка източването на данните на над 5 милиона българи от Агенцията за приходите.

Такъв теч на информация от държавна институция до момента не е бил разпознат и той безусловно обгръща цялото население на България, изясни още Караджов. По думите му Национална агенция за приходите са удостоверили, че са взели ограничения, които да не разрешават достъпа до тази база данни.

Агенцията е поела ангажимент да сътвори механизъм да уведоми жителите дали са били разкрити техните данни, сподели още Венцислав Караджов.

" Национална агенция за приходите ще бъде по-проактивна и ще даде по-лесен достъп до тази информация, защото касае огромен брой жители ", сподели той. Методът ще бъде разгласен скоро и по думите на Караджов той е " подобаващ " и " елементарно наличен ".

Трябва да се ревизират опциите и за спомагателни входове в системата, означи още ръководителят на Комисията за отбрана на персоналните данни.

По думите му плануванаъа санкция за този вид нарушаване в регламента е до 5% от оборота на компанията, в случай че е частен админ, или 2,5% от бюджета на държавната институция, само че не повече от 20 милиона лв..

Има чувствителни данни – за здравен статус, имотно положение, трудови контракти. Ако тези данни се популяризират от други лица, без да са причинителите, те също подлежат на глоба, изясни още Венцислав Караджов.

Той изясни, че в случай че жител желае отплата за това, че се атакувани персоналните му данни, той може да подаде тъжба в съответния съд и да потвърди, че има материални вреди вследствие на това. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР