Много често за аудиторията на Здравитал сме си позволявали да

...
Много често за аудиторията на Здравитал сме си позволявали да
Коментари Харесай

Прегледи и тестове – важен фактор за човешкото здраве

Много постоянно за аудиторията на Здравитал сме си разрешавали да даваме съвет на хората, че би трябвало да вървят на постоянни профилактични прегледи. За страдание, много постоянно пациентите отиват при експерти, едвам, когато усетят сериозен дискомфорт. Превенцията е първата стъпка към устойчиво здраве. В този материал ще маркираме главните прегледи и проби, които биха могли да се правят от време на време, даже и без забележима причина.

Рутинен физически обзор

Някои хора посещават лекаря си всяка година за обзор, с цел да се уверят, че всичко е наред. Има спор дали би трябвало да ходите толкоз постоянно, само че в действителност не е нужно да имате съществени физически болки, с цел да се вземат ограничения. В последна сметка всичко зависи от:

възрастта Вицялостното Ви здравословно състояниерискови фактори и генетични предразположения

Височина и тегло

Независимо дали отивате на постоянен физически или различен обзор, вашият доктор евентуално ще дефинира височината и тежестта ви. Те се нуждаят от тях, с цел да измерят вашия ИТМ (индекс на телесна маса). Поддържането на ИТМ в здравословен диапазон ви оказва помощ да се предпазите от неща като сърдечни болести, диабет вид 2 и някои форми на рак. Вашият ИТМ се базира на формула за съответствие сред тегло и височина. Ако не сте в здравословната норма, вашият доктор ще Ви предложи вид, с който да достигнете търсения резултат.

Кръвно налягане

Това е мярка за налягането на кръвта ви по отношение на артериите. Ако е прекомерно високо или ниско, възможностите за сърдечни болести и инсулт се усилват. Нормалното кръвно налягане зависи от пол, възраст, външни фактори, психическо положение. Чрез уред се мерят горната граница (систола) и долната граница (диастола). За един възрастен човек да вземем за пример естественото кръвно налягане би трябвало да е под 120/80, само че над 90/60. След 18 годишна възраст кръвното би трябвало да се ревизира най-малко един път на 2 години. Ако се откри високо или ниско кръвно, инспекцията би трябвало да бъде по-честа.

Холестерол

Това е тип мазнини в кръвта, липид, съдържащ се във всяка човешка клетка, непрестанно е превозен от черния дроб до тъканите и назад. Неговата функционалност е обвързвана с произвеждане на полови хормони, жлъчни киселини, витамини Д, кортизол, взе участие също и в клетъчните мембрани. Богати източници на холестерол са храните с скотски генезис – яйца, месо. Можем да приказваме за добър (HDL) и неприятен. Холестеролът би трябвало да бъде проверяван на всеки 4-6 години, в случай че сте на възраст над 20г. Ако той е във високи граници, това може да докара до сърдечни болести или инсулт. Вашият доктор може да предложи по-чести прегледи за равнищата на холестерол при:

наднормено теглофамилна анамнеза за сърдечни болести и повишен холестеролДиабет

Скрининг на колоректален рак

Тестовете търсят рак в дебелото черво или ректума, като ревизират за кръв или за тъканни израстъци, наречени полипи. Ако нямате висок риск от рак, започнете да си вършиме тези проби, когато навършите 45 години. Фекален имунохимичен тест (FIT) би трябвало да се организира всяка година. Сигмоидоскопския - обзор, при който се ревизира част от дебелото черво, би трябвало да се прави на всеки 5 години. Трябва да си вършиме колоноскопия, при която лекарят преглежда цялото дебело черво, на всеки 3-10 години според от това, което е намерено по време на прегледа.

Тест за кръвна захар

Това е метод за инспекция на възможен диабет или преддиабет. Измерва се равнището на захарта (наричана още глюкоза) в кръвта. Трябва да започнете рутинно проучване, откакто достигнете 45-годишна възраст. Ако имате високо кръвно налягане, холестерол или наднормено тегло, прегледите биха могли да започват и в по-ранен стадий от живота.

Проверка на кожата

Повече по тематиката!
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР