Много части от живота ни ще се променят след COVID-19,

...
Много части от живота ни ще се променят след COVID-19,
Коментари Харесай

Гари Кон: Коронавирусът ще ускори изчезването на кеша

Много елементи от живота ни ще се трансформират след COVID-19, в това число местата, които ще посещаваме, хората, с които ще се срещаме, методът, по който ще пътуваме и инструментите, с които ще плащаме за всичко. Такава е позицията на Гари Кон - някогашен шеф на американския Национален стопански съвет и някогашен президент и основен действен шеф на "Голдмън Сакс груп ".

В публикация за "Файненшъл таймс " Кон споделя, че през последните пет седмици не е докосвал нито една монета или банкнота и е разчитал само на системите за електронни разплащания и на кредитните карти. При това той не е изключение. Онлайн търговци като "Алибаба " и "Амейзън " преуспяват и от ден на ден магазини минават към системи, при които се прави поръчка, заплаща се по телефона и се прави доставка. Дори бизнесмени, които от десетилетия отхвърлят да одобряват кредитни карти - пекарните в "кешовия " Франкфурт и работещите с чекове психотерапевти в Ню Йорк, към този момент избират и даже изискват цифрови заплащания.

Валдис Домбровскис - вицепрезидентът за финансови услуги на Европейската комисия - се пробва да насърчи процеса. Неотдавна той показа в "Туитър ", че е "време да сменяем монетите си с разплащателни карти, които са по-сигурни против болестта ".

Въпросът е дали сме подготвени да се откажем от практиката, зародила в Месопотамия преди към 7000 години. През вековете физическите пари еволюират от разменни жетони, представляващи артикули в складовете, през скъпоценни метали, до днешната система, която употребява монети и хартиени и пластмасови банкноти, крепящи се на доверието в централните банки.

Пандемията от COVID-19 и напъните ни да ограничим разпространяването на болестта ни принуждава да се запитаме дали би трябвало да носим и да работим с кеш. След като разполагаме с технология за разплащания в цифрова форма и използваме високо защитни биометрични способи за идентификация в пункта на транзакцията. Ако се преориентираме към цифровите форми, никой няма да носи мръсни банкноти или монети или да употребява чекове.

Това е безусловно допустимо: 87% от заплащанията в Швеция се реализират по дигитален път посредством частни компании. Те вкарват парите на клиентите в няколко банкови сметки и дават достъп на индивидите до средствата посредством приложения.

Ако централните банки в света основат цифрови валути, всеки човек би могъл да се снабди с самостоятелна сметка. Тази концепция печели от ден на ден последователи. Например, американският сенатор демократ Шеръд Браун изиска цифровото банкиране да стане част от ответните ограничения против ковид и настоя Федералният запас да сътвори сметки в цифрови долари и портфейли за всички жители.

Ако това се реализира на процедура, цялото банкиране ще се крепи на цифров гръбнак и портфейл. Банкоматите и банковите клонове, които така и така затварят с огромна скорост, ще останат в историята. Личните приходи ще се подават непосредствено в самостоятелен портфейл и ще се харчат напряко от него. А за към 1.7 милиарда души по света, които нямат банкови сметки, държавни портфейли ще им дават по-широк достъп до онлайн услуги и пазари, и ще им оказват помощ да "заобикалят " компаниите за бързи заеми и чековите услуги.

Ползата от сходен метод надалеч надвишава грижата за здравето и за персоналната сигурност. Всеки бизнес, изключително дребният, ще има дигитален указател за кешовите си потоци и за продажбите. Това ще откаже чиновниците или медиаторите да вземат подкупи, тъй като клиентите ще превеждат непосредствено парите в цифровите портфейли на продавачите. Много противозаконни предприятия ще бъдат закрити или най-малкото ще станат по-видими и ще бъдат принудени да заплащат налози.

Цифровизацията на разплащанията ще улесни индивидите да пресмятат и подават данъчни заявления за приходите си, както и управляващите - да ревизират дали са получили парите. Специално за Съединените щати, цифровите портфейли ще подобрят коренно опцията на държавното управление да оказва помощ на индивидите и на дребния бизнес в тази пандемия. Американците, които аплайват за директни депозити, получават заплащанията по тласъците доста по-бързо от тези, които желаят хартиени чекове. Правителството пък продължава да уголемява опциите си да изпраща предплатени дебитни карти на лицата без банкови сметки. В безкасовото стопанство с самостоятелни цифрови сметки тези разпределителни услуги ще стават по-бързо.

Промяната няма да стане незабавно. Шведската "Риксбанк " прави предварителни проби на електронната крона. Маршаловите острови пък оповестиха още през предходната есен желанията си да пуснат цифрова валута. Усилията на "Фейсбук " да сътвори частна цифрова парична единица обаче се натъкна на мощната опозиция на финансовите регулатори и на процедура първичният план се провали.

Широкото нахлуване на цифровите портфейли може да заплаши достъпа на банките до депозитите, които им трябват, с цел да отпускат заеми и да ги обслужват. Кредиторите обаче могат да се приспособяват, служейки като попечители на цифровата валута в портфейлите и плащайки лихви по балансите.

Кон е уверен, че във всички случаи бавният напредък на цифровите пари ще получи мощен подтик от пандемията. Преходът ще е унищожителен, само че несъмнено ще е скок в вярната посока.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР