Много бих искала външната политика да постига обединение. По случая

...
Много бих искала външната политика да постига обединение. По случая
Коментари Харесай

Захариева: Защо президентът отказва да обяви позиция по случая Навални?

Много бих желала външната политика да реализира обединяване. По случая с опозиционера Алексей Навални, обаче президентът не желае да разгласи позиция. Тя е кардинална, а не против съответна персона. На първо място породи терзание, че този развой се употребява политически. Не бива да се опасяваме да изразим позиция. Това съобщи вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева в предаването „ Още от деня “ по Българска национална телевизия.

" Вчера присъдата беше изменена в дейно изтърпяване на наказване. Разбира се, че страните не трябва да се месят в политиката на друга страна. Това обаче не е напън, а е знак и е в границите на естествената дипломатическа работа. Има реакция от интернационалната общественост. Трябва да се обезпечи почтен развой и да се проверява опита за убийството на Навални ", разгласи дипломатът ни.

„ Целият този развой има доста дълга история. Международната общественост се тормози, че процесът е политически и се прави в опит да се заглуши гласът на опозицията. Фактът, че всички страни реагираха и показаха поддръжка за съветското гражданско общество да се обезпечи плурализъм за правото да се избира. Нормално е да показваме терзание, откакто Навални се е лекувал след отравяне, да го арестуват. Европейски Съюз одобри специфичен механизъм за нарушение правата на обособени жители, тъй че не изключвам да се прегледа проблема на идващото съвещание на външните министри ", уточни Захариева.

По отношение на позицията на президента, външният ни министър съобщи: " Президентът се изрича по всевъзможни външнополитически сили, това демонстрира, че има позиции. Като че ли по този проблем има някакво терзание. Тогава, когато се обявяваш за бранител на правата, би трябвало да мериш с идентичен критерий ".

Във връзка с изострянето на връзките сред Русия и Съединени американски щати по отношение на базите у нас, Захариева съобщи: " Когато ние търсим партньорство, не значи, че някой е пристигнал да ни менторства. Споделили сме положителни практики. Ние имаме стратегически разговор със Съединени американски щати по разнообразни тематики. Споделяме опит. Не ми се желае България да се трансформира в поле на опълчване сред Съединени американски щати и Русия ".

" Всеки ден се усилва описът на страните, които са дали единодушие за осъществяване на изборите. До момента имаме удостоверение от 52 страни. Опитваме се да предвидим всички опасности, с които ще се сблъскаме. Нормално е да се съблюдават ограниченията в избраната страна, по тази причина ще осигурим защитни средства. Работим на цялостни обороти. Все още нямаме получено единодушие от Англия, само че го чакаме. COVID-19 ще затрудни изпращането на членове на СИК ", призна Захариева.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР