Много българи, които получават доходи от Германия, ще бъдат засегнати

...
Много българи, които получават доходи от Германия, ще бъдат засегнати
Коментари Харесай

Гастарбайтерите ще плащат данъци за доходите си в Германия

Много българи, които получават приходи от Германия, ще бъдат наранени от промени в спогодбата за отбягване на двойното данъчно облагане сред двете страни, предизвестяват данъчни консултанти. Промените са в действие от 1 януари, т.е. ще обиден облагането на приходите, получени тази година, само че които ще се заявяват през 2025 година
Едни от най-потърпевшите ще са сезонните служащи, които работят по няколко месеца в Германия. До този миг нормално те бяха освободени от данъчно облагане и в двете страни, защото в Германия приходите им не надвишават необлагаемия най-малко, а в България спогодбата планува освобождение от облагане. Затова тези лица не подаваха данъчна декларация пред Национална агенция за приходите, а приходната организация не преследваше това нарушаване, поради неналичието на данъчен резултат.
Ситуацията за тях обаче значително се трансформира. Доходите на българските сезонни служащи в Германия към този момент ще бъдат обложени дейно в България, в случай че това не е направено в Германия. Те би трябвало да знаят, че данъчните служби на двете страни обменят автоматизирано информация за приходите от трудови правни отношения, което значи, че Национална агенция за приходите може да реализира надзор.
Най-съществената смяна, с максимален на практика резултат, съгласно данъчни консултанти, е прекосяването от „ освобождение с градация “ към „ елементарен данъчен заем “.
Методът „ освобождение с градация “ планува приходите, получени в чужбина, да бъдат освобождавани от облагане в България (изключването им от данъчната основа), като не се интересува дали тези приходи са дейно обложени в страната на източника. Този способ е по-лесен за администриране и по-благоприятен за данъкоплатците. При метода на данъчния заем фокусът е ориентиран към платения в чужбина налог, който се приспада от дължимия налог в България. Той е по-фискално ориентиран, защото подсигурява дейно данъчно облагане.
Единствено за пенсии и за приходи от държавна работа, за които спогодбата планува да бъдат обложени единствено в Германия, ще продължи да се ползва досегашният способ „ освобождение с градация “, т.е. да не се заявяват в България.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР